مطالبه مهریه
مطالبه مهریه موضوع بحث امروز ما است و به تمام سوال های شما در این مورد پاسخ می دهیم به نحوی که اگر خانم هستید می توانید بر اساس این مطالب و بدون کمک از شخص دیگری مهریه خود را مطالبه کنید و از پس چالش های آن بر بیایید و اگر آقا هستید می توانید از تمام حقوق و تکالیف خود در این مورد باخبر شوید.
همچنین در این مطلب تمام مقررات جدیدی که در مورد مهریه تصویب شده است را در اختیار شما می گذاریم.
مهریه و سنت های ایرانی
شاید یکی از ضرب المثل هایی که دیگر کمتر کسی به آن اعتقاد دارد ضرب المثل ” مهریه رو کی داده و کی گرفته” است
چرا که فراوان می بینیم که خانم ها مهریه خود را به اجرا می گذارند و آن را جزء حقوق مالی خود می دانند که مرد موظف به دادن می باشد.
البته اگر کمترین تردیدی در این زمینه دارید می توانید در تهران و شهرستان ها به اداره پنجم اجرای ثبت و ادارات ثبت مراجعه کنید تا ببنید که روزانه چندین نفر نسبت به مطالبه مهریه خود از طریق اجرای ثبت اقدام می کنند.
البته قصد واقعی همه خانم هایی که مهریه خود را اجرا می گذارند مطالبه مهریه نیست چه بسا آنها می دانند که با وضعیت مالی مرد هیچ گاه مهریه خود را دریافت نخواهند کردند یا قسط بندی مهریه به اندازه ای طولانی خواهد شد که فراتر از عمر انسان است اما باز هم نسبت به مطالبه مهریه اقدام می کنند
واقعیت این است که بعضی از خانم ها واقعا می خواهند مهریه خود را مطالبه کنند
اما بسیاری از خانم ها هم از مهریه به عنوان اهرم فشار بر مرد استفاده می کنند تا به خواسته های دیگری برسند
مثلا زنی که قصد جدایی از مرد را دارد و وکالت در طلاق ندارد در بسیاری موارد با فشار مالی ناشی از مهریه و نفقه و اجرت المثل قصد دارد که مرد را راضی به طلاق توافقی یا دادن وکالت در طلاق کند.
در هر صورت شاید در دنیای قدیمی ها مهریه را کسی نمی داد و کسی نمی گرفت یا مهریه نشان گر مهر و محبت مرد به زن بود
اما قانون به مهریه به عنوان یک الزام قانونی برای مرد نگاه می کند و صراحتاً مقرر می کند که به محض انعقاد عقد نکاح زن مالک مهریه می گردد
و می تواند تصرفات دلخواه خود را در آن انجام بدهد
حتی با مرگ زن مهریه او از بین نمی رود بلکه وراث زوجه می توانند مهریه را از مرد مطالبه کنند.
در ادامه همراه ما باشید تا شما را بیشتر با مهریه و نکات قانونی مربوط به آن آشنا کنیم.
برای گرفتن مهریه از کجا شروع کنیم
نحوه مطالبه مهریه در سال های اخیر با تغییرهای زیادی رو به رو بوده است و قانون گذار در جهت دسترسی به اموال مرد و خلوت تر کردن دادگاه ها راه های مختلفی را امتحان کرده است و هم اکنون فراوان سوال پرسیده می شود که
آیا برای مطالبه مهریه باید مستقیم به دادگاه مراجعه کنیم؟
آیا برای مطالبه مهریه می توانیم به دلخواه به اداره ثبت یا دادگاه مراجعه کنیم؟
اگر زوج با اطلاع از مطالبه مهریه در صدد انتقال اموالش است می توانیم با اخذ دستور موقت جلوی نقل و انتقال اموال او را بگیریم؟
ممنوعیت مراجعه به دادگاه
در این خصوص باید بگوییم که طبق قانون برنامه پنج ساله ششم توسعه شخص
برای مطالبه مهریه که ناشی از سند رسمی ازدواج است
ابتدا باید به ادارات اجرای مفاد اسناد رسمی لازمالاجرای سازمان ثبت اسناد و املاک کشور مراجعه کنند
و زن در هیچ صورتی ( حتی زمانی که شوهر در حال نقل و انتقال اموال به ضرر زن می باشد) حق مراجعه ابتدایی به محاکم دادگستری برای مطالبه مهریه یا دریافت دستور موقت برای جلوگیری از نقل و انتقال اموال را ندارد.
چگونه مهریه ام را اجرا بگذارم
در پاسخ به این سوال باید بگوییم که برای به اجرا گذاشتن مهریه نیازی نیست که مستقیم به اداره پنجم ثبت در تهران یا دوایر اجرای ثبت در شهرستان ها مراجعه کنید بلکه برای شروع کار باید با در دست داشتن اصل سند ازدواج و دیگر مدارک هویتی به دفترخانه ای که عقد شما را منعقد کرده است مراجعه کنید.
اگر هم اکنون ساکن جای دیگری هستید و دفترخانه از شما دور می باشد یا در شهر دیگری می باشد تفاوتی ندارد و در هر حال باید برای شروع کار به دفتر خانه ای که در آن عقد کرده اید مراجعه کنید و درخواست اجرای مهریه خود را به دفترخانه بدهید، در این مرحله پول اندکی از خانم بابت صدور اجراییه گرفته می شود.
سردفتر اجراییه را صادر می کند و آن را در تهران به اداره پنجم اجرای ثبت و در شهرستان ها به دوایر اجرای ثبت ارسال می کند و البته نسخه ای از اجراییه نیز برای آقا و به آدرس موجود در عقدنامه ارسال می گردد.
این ادارات مکلفند بلافاصله پس از تقاضای اجرائیه نسبت به شناسایی و توقیف اموال مدیون اقدام کنند.
تمام استعلام های لازم از ادارت ثبت اسناد و املاک، راهور، سازمان بورس و اوراق بهادار و بانک مرکزی گرفته می شود تا اموال مرد کشف گردد.
در این میان شما نیز می توانید اموال مرد را معرفی کنید مثلاً اگر مرد ملک قولنامه ای یا بدون سند دارد که در جایی ثبت نشده است یا طلایی دارد که در جایی پنهان کرده است یا سهم الشرکه ای دارد که از آن سود دریافت می کند یا رایی که اگر به نفع مرد صادر شود پول کلانی نصیب او می کند یا سهم الارثی که اگر به او برسد وضعیت مالی او را زیر و رو می کند؛ در تمام این موارد می توانید نسبت به معرفی مال اقدام کنید
چرا که ادرات اجرای ثبت اموالی را شناسایی می کنند که اطلاعات آن توسط نهادهای رسمی به آنها داده می شود و به مواردی که به آن اشاره کردیم دسترسی ندارند.
چنانچه مرجع مذکور نتواند ظرف مدت دو ماه از تقاضای اجراء، نسبت به شناسایی و توقیف
اموال متعهد سند، اقدام کند یا ظرف مدت شش ماه نسبت به اجرای مفاد سند اقدام نماید، متعهدٌله سند میتواند با انصراف از اجرای مفاد سند به محاکم دادگستری رجوع نماید.
در حال حاضر اولین قدم برای مطالبه مهریه مراجعه به دفترخانه تنظیم کننده سند ازدواج و درخواست صدور اجراییه از دفترخانه است.
ممنوع الخروجی مهریه
یکی از راه هایی که در قانون برای اجبار به پرداخت مهریه پیش بینی شده است درخواست ممنوع الخروجی مرد از کشور می باشد.
ممنوع الخروج کردن برای بسیاری از مردان اهرم فشار محسوب نمی گردد چرا که سالی یک بار نیز از کشور خارج نمی شده اند و از این بابت فشاری متحمل نمی شوند اما برای آقایانی که مکرر به خارج کشور رفت و آمد دارند
اهرم فشار موثری محسوب می گردد به خصوص که رفع ممنوع الخروجی مهریه به این راحتی ها امکان پذیر نیست.
مطابق رای دیوان عدالت اداری ،آقایان با دریافت حکم اعسار و ارایه به اجرای ثبت می توانند رفع ممنوع الخروجی بگیرند
رفع ممنوع الخروجی مهریه
مطابق قانون گذرنامه دولت می تواند از صدور گذرنامه و خروج بدهکاران قطعی مالیاتی و اجرای دادگستری و ثبت اسناد و متخلفین از انجام تعهدات ارزی طبق ضوابط و مقرراتی که در آییننامه تعیین میشود جلوگیری نماید.
قاعدتا ساده ترین راه برای رفع ممنوع الخروجی مهریه پرداخت مهریه می باشد اما همه می دانیم که مهریه در کشور ما مبلغ سنگینی است که پرداخت یک جای آن به سادگی امکان پذیر نمی باشد
به همین علت اکثر آقایان نسبت به ارایه دادخواست اعسار از پرداخت محکوم به اقدام می کنند و مهریه را تقسیط می کنند تا مدتی طولانی حتی با صدور حکم اعسار و تقسیط محکوم به نیز حکم به رفع ممنوع الخروجی داده نمی شد
اما بعد از صدور رای دیوان عدالت اداری و ابطال بخشنامه سازمان ثبت در این مورد با ارائه حکم دادگاه مبنی بر قبول اعسار و تقسیط محکوم به، ممنوع الخروجی رفع می گردد
ماده ۲۳ قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی در این مورد بسیار روشن گر است
«مرجع اجراءکننده رای باید به تقاضای محکومٌله قرار ممنوعالخروج بودن محکومعلیه را صادر کند. این قرار تا زمان اجرای رای یا ثبوت اعسار محکومعلیه یا جلب رضایت محکومٌله یا سپردن تامین مناسب یا تحقق کفالت مطابق قانون مدنی به قوت خود باقی است.»
آقایان قبل از دریافت حکم اعسار با ارایه تضمین می توانند از کشور خارج شوند.
علاوه بر این مورد ماده ۲۰۱ آیین نامه اجرای مفاد اسناد رسمی در مورد خروج از کشور با ارایه تضمین مقرر می کند که
«در مواردی که متعهد در اجرای ماده 17 قانون گذرنامه مصوب سال 1351 ممنوع الخروج گردیده باشد چنانچه شخص ممنوع الخروج بنا به ضرورت بخواهد برای یک نوبت حداکثر به مدت 6 ماه از کشور خارج شود خود یا اشخاص ثالث می بایست ملکی را جهت تضمین مراجعت مدیون به کشور معرفی و در صورتیکه ملک در رهن و یا بازداشت نباشد، پس از ارزیابی توسط کارشناس رسمی و قطعیت آن صورتمجلسی با حضور رئیس ثبت، رئیس و یا مسئول اجرا تنظیم و مراتب جهت بازداشت ملک و انعکاس در سوابق ثبتی به اداره ثبت مربوطه اعلام می گردد
و بدیهی است در صورت مراجعت متعهد و معرفی خود ظرف مهلت مقرر از ملک مذکور رفع توقیف شده و ممنوع الخروجی برقرار می شود در غیر اینصورت بدون رعایت مستثنیات دین طلب بستانکار و حقوق اجرایی با فروش ملک مذکور از طریق مزایده استیفاء خواهد شد.»
پس مشاهده می کنید که در عمل، خطری متوجه مردان در مورد ممنوع الخروجی مهریه نمی گردد و مردان می توانند با ارایه حکم اعسار از دادگاه و تقسیط محکوم به و یا ارایه تضمین از کشور خارج شوند.
آیا حضور وکیل برای مطالبه مهریه ضروری یا اجباری است
مطابق قوانین جاری کشور، حضور وکیل فقط در دسته ای از دعاوی الزامی و اجباری است پس برای مطالبه مهریه که تعهدی مالی می باشد اجباری به حضور وکیل نیست اما در مواردی حضور وکیل در این دعوا، به لحاظ مواردی که پیش می آید ضرورت پیدا می کند.
همان گونه که اشاره کردیم ضرورت یا اجبار قانونی در این زمینه وجود ندارد اما مثلا بعضی از خانم ها توانایی مقابله روحی با همسرشان را ندارند، بعضی شاغل هستند و امکان مراجعه و رفت و آمد زیاد به ادارات دولتی و دادگستری را ندارند
بعضی از خانم ها نیز از محیط سرد و خشن دادگستری تنفر دارند و نمی توانند محیط را تحمل کنند، علاوه بر این مورد حضور خانواده همسر در محیط دادگاه کار را برای آنها سخت تر می کند.
به همین دلایلی که عرض کردیم آقایان نیز ضرورت حضور وکیل را احساس می کنند.
علاوه بر این موارد گاهی اوقات به آقایان در مورد مهریه اجحاف می شود و باید شخص متخصصی در کنار آنها باشد تا از حقوق آنها دفاع کند
به عنوان مثال بعضی آقایان مهریه خانم خود را در قالب ملک یا ماشین یا پرداخت بانکی یا طلا به آنها پرداخت می کنند اما هنگام اختلاف خانم قبول نمی کند و زیر بار نمی رود که این موارد بابت مهریه بوده است
و حضور وکیل متخصص می تواند در این زمینه موثر باشد تا با استفاده از قانون و تجربه بتواند قضیه را به نفع شما تمام کند.
حق الوکاله وکیل مهریه
حق الوکاله وکیل در این مورد درصدی از مهریه دریافتی می باشد که در صورت درج در وکالت نامه امکان مطالبه آن مطابق تعرفه از مرد وجود دارد.
نوبت گیری برای مراجعه به اداره ثبت
برای پیگیری پرونده خود از طریق اداره پنجم ثبت تهران یا دوایر اجرای ثبت باید از سایت نسبت به اخذ نوبت اقدام کنید.
مراجعه به دادگاه
اشاره کردیم که اگر ادارات اجرای ثبت نتواند ظرف مدت دو ماه از تقاضای اجراء، نسبت به شناسایی و توقیف اموال متعهد سند، اقدام کند یا ظرف مدت شش ماه نسبت به اجرای مفاد سند اقدام نماید، متعهدٌله سند میتواند با انصراف از اجرای مفاد سند به محاکم دادگستری رجوع نماید.
در این مرحله خانم یا وکیل او باید به دادگاه درخواست مطالبه مهریه بدهند و هزینه دادرسی را پرداخت کنند که با توجه به مهریه های سنگینی که مقرر می گردد هزینه دادرسی مبلغ زیادی می شود
در این موارد خانم ها باید دعوای اعسار از پرداخت هزینه دادرسی مطرح کنند یا از امتیازی که قانونگذار در ماده ۵ قانون حمایت از خانواده به آنها داده است استفاده کنند.
این ماده مقرر می کند که:
«در صورت عدم تمکن مالی هر یک از اصحاب دعوی دادگاه میتواند پس از احراز مراتب و با توجه به اوضاع واحوال، وی را از پرداخت هزینه دادرسی، حقالزحمه کارشناسی، حقالزحمه داوری و سایر هزینهها معاف یا پرداخت آنها را به زمان اجرای حکم موکول کند»
صدورحکم
بعد از صدور حکم و قطعی شدن آن در مرحله تجدیدنظر ( البته اگرطرفین به رای اعتراض نداشته باشند و از آن تجدیدنظرخواهی نکنند رای بدون رفتن به دادگاه تجدیدنظر قطعی می گردد) پرونده به اجرای احکام دادگاه خانواده ارسال می گردد و در آنجا نیز روند اجرای حکم ادامه پیدا می کند.
اجراییه به مرد ابلاغ می گردد و او باید نسبت به اجرای مفاد حکم اقدام کند.
مهریه، زندان دارد؟
شاید پرتکرارترین سوالی که هنوز فراوان از ما پرسیده می شود زندان داشتن یا نداشتن مهریه است.
هر روز از مسئولان آمارهایی در مورد زندانی های مهریه می شنویم و هر روز در مورد قوانین جدیدی صحبت می شود که قرار است جایگزین حبس در مهریه شود از جمله سخن اخیر رئیس کمیسیون قضایی مجلس که اظهار کرده اند در حال پیگیری این موضوع هستند که محکومان مهریه به جای حبس مشمول مراقبت های الکترونیکی شوند.
اما در هر حال این سخن که مهریه اصلا زندان ندارد سخن درستی نمی باشد.
مطابق قانون،اگر گرفتن مهریه از راه های پیش بینی شده در این قانون ( مثلا استعلام های قانونی) ممکن نگردد مرد (زوج، محکوم علیه) به تقاضای زن ( زوجه ، محکوم له) تا زمان اجرای حکم یا پذیرفته شدن ادعای اعسار او یا جلب رضایت محکومله حبس میشود.
اما اگر مرد ( محکوم علیه) تا سی روز پس از ابلاغ اجرائیه، ضمن ارائه صورت کلیه اموال خود، دعوای اعسارش را اقامه کند حبس نمیشود، مگر اینکه دعوای اعسار مسترد یا به موجب حکم قطعی رد شود.
اما اگر مرد دعوای اعسار را خارج از مهلت ۳۰ روزه مطرح کند در این صورت قانون مقرر می کند که:
« چنانچه محکومعلیه خارج از مهلت مقرر در این ماده، ضمن ارائه صورت کلیه اموال خود، دعوای اعسار خود را اقامه کند، هرگاه محکومله آزادی وی را بدون اخذ تامین بپذیرد یا محکومعلیه به تشخیص دادگاه کفیل یا وثیقه معتبر و معادل محکومبه ارائه نماید، دادگاه با صدور قرار قبولی وثیقه یا کفیل تا روشن شدن وضعیت اعسار از حبس محکومعلیه خودداری و در صورت حبس، او را آزاد میکند. در صورت رد دعوای اعسار به موجب حکم قطعی، به کفیل یا وثیقه گذار ابلاغ میشود که ظرف مهلت بیست روز پس از ابلاغ واقعی نسبت به تسلیم محکومعلیه اقدام کند.»
در ادامه نیز ما را همراهی کنید تا اطلاعات خود را در مورد مهریه و مطالبه آن افزایش بدهید.
نکات کلی قانونی در خصوص مهریه
1-نوع مهریه
طبق قانون زن و شوهر می توانند هر چیزی را که مالیت دارد و قابل تملک باشد را به عنوان مهریه انتخاب کنند.
البته در روزگار ما بیشتر مهریه ها سکه یا نهایتاً وجه نقد است که البته مهریه وجه نقد بر اساس شاخص بانک مرکزی متغیر می باشد که در ادامه به توضیح آن می پردازیم.
مثلا زن و مرد می توانند زمین، خانه، طلا یا هرچیز دیگری را مهریه قرار دهند که در عرف برای آن ارزش مالی قایل می شوند و مورد خرید و فروش قرار می گیرد.
پس با این حساب تعیین 1000 عدد سکه بهار آزادی به عنوان مهریه مانعی ندارد همان گونه که تعیین چند شاخه گل به عنوان مهریه با هیچ مانعی رو به رو نمی باشد.
2-حق حبس زن
یکی از مفهوم هایی که باید قبل از عقد؛ مورد توجه آقایان قرار بگیرد و حتما در این زمینه با وکیل مشورت کنند بحث حق حبس مهریه برای خانم ها می باشد که خانم هایی که مهریه خود را در زمان عقد اجرا می گذارند می توانند از آن استفاده کنند.
حق حبس یک نوع گروکشی است که قانونگذار علاوه بر پیش بینی آن در معاملات در ازدواج هم آن را پیش بینی کرده است.
فرض کنید به ساعت فروشی می روید و ساعتی گران قیمت میخرید و به فروشنده می گویید اول ساعت را تحویل بده و بعد پول ساعت را می دهم.
مطابق قانون خانم نیز می تواند به همسرش بگوید که هر وقت مهریه ام را دادی از تو تمکین می کنم!
مطابق قانون، تا زمانی که مهریه به زن تسلیم نگردد زن قانوناً حق دارد که از ایفای وظایف زناشویی در مقابل مرد خودداری کند که بزرگ ترین مصداق آن خودداری از برقراری رابطه جنسی با مرد است.
در این شرایط علاوه بر اینکه زن حق دارد از ایفای وظایف زناشویی خودداری کند مرد باید به او نفقه نیز پرداخت کند
به عبارت دیگر در حالت عادی مرد فقط زمانی باید به زن نفقه بپردازد
که زن از او تمکین عام و خاص ( مقصود از تمکین خاص رابطه جنسی و زناشویی است) داشته باشد اما
در این مورد علی رغم اینکه زن از مرد تمکین نمی کند مرد باید به او نفقه پرداخت کند.
اما این حق حبس در شرایطی زایل می شود.
الف-هنگامی که پرداخت مهریه مدت دار است مثلا زمانی که مهریه عند الاستطاعه است زن نمی تواند از حق حبس استفاده کند
ب-اگر زن قبل از اینکه مهریه به او پرداخت گردد نسبت به تمکین از مرد اقدام کند دیگر نمی تواند از حق حبس استفاده کند.
پس بانویی که در دوران عقد نسبت به مطالبه مهریه اقدام می کند می تواند از حق حبس خود نیز استفاده کند.
3-نکاح بدون مهریه
در قانون ایران نکاح و ازدواج بدون مهریه نداریم.
اگر در نکاح دایم ( ازدواج 99 ساله عقد موقت می باشد) و مهریه قید نگردد یا شرط شود که مهریه قرار ندهیم
ازدواج آنها صحیح می باشد و باید بعد از عقد ازدواج
مهریه را معین کنند و اگر معین نکنند و بین آنها رابطه جنسی رخ بدهد مرد باید به زن مهر المثل بدهد.
در نکاح موقت نیز اگر مهریه معین نشود ازدواج باطل است چرا که مهریه در نکاح موقت رکنی اساسی است.
حتما بخوانید:
مطالبه مهریه بیش از 110 سکه
حتما شما هم شنیده اید که می گویند ” هرچقدر مهریه بندازی، 110 تا بیشتر بهت نمی دهند”
آیا این سخن به لحاظ قانونی صحیح است؟
اگر مرد توان پرداخت 1000 عدد سکه را داشته باشد باز هم به زن 110 سکه تعلق می گیرد؟
به لحاظ شرعی طرفین حق دارند که هر میزان مهریه معین کنند، چه نمک و آب را مهریه قرار دهند چه 1300 شاخه گل یا سکه طلا به میزان سال تولد عروس خانم.
متاسفانه در دهه های اخیر نیز تعیین مهریه بالا میان خانواده ها ابزار چشم و هم چشمی گردیده بود
و داماد مهریه ای را متقبل می گردید که همگان اذعان داشتند که در توان او نیست.
خلاصه جمع تمامی عوامل سبب گردید که قانون گذار به بحث مهریه ورود کند و سعی کند که از دعاوی در این زمینه بکاهد و سدی جلوی چشم و هم چشمی ها ایجاد کند.
به همین علت قانون حمایت از خانواده در سال 1391 مقرر کرد که اگر مهریه در زمان وقوع عقد تا 110 سکه بهار آزادی باشد وصول آن مشمول ماده 2 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی خواهد بود
و اگر مهریه بیشتر از این میزان باشد در آن خصوص تنها ملاک پرداخت توانایی و ملائت مرد است
به عبارت دیگر اگر 1000 سکه نیز به عنوان مهریه معین کنید ایراد و اشکالی به لحاظ قانونی به آن وارد نیست اما فقط در صورتی که مرد توانایی مالی داشته باشد در مقابل شما تعهدی دارد و
زن است که باید اثبات کند مرد توانایی مالی پرداخت بیش از 110 سکه بهار آزادی را دارد.
به عبارت دیگر قانون گذار فرض گرفته است که مردها با دارایی عادی خود توان پرداخت 110 عدد سکه بهار آزادی را دارند اما در مورد بیشتر از 110 سکه، اگر بخواهیم به زبان عرفی صحبت کنیم قانون گذار توپ را به زمین خانم ها انداخته و به آنها گفته است اگر شوهرتان توانایی پرداخت بیشتر از این حرف ها را دارد آن را اثبات کنید
بيشتر بخوانید: مطالبه مهریه بيشتر از ۱۱۰ عدد سکه
ازدواج مجدد زن و مهریه
باور عموم بر این است که پس از طلاق ، هنگام شوهر کردن مجدد زن دریافت مهریه یا همان صداق معنایی ندارد،
زیرا وقتی بعد از طلاق زن سرپرست ندارد دریافت مهر معقول به نظر می رسد.
اما پس از ازدواج مجدد به علت داشتن سرپرست جدید دلیلی برای دریافت صداق از همسر اول وجود ندارد.
علاوه بر این برای مرد و خانواده اش درک این مسئله دشوار است که مهریه ای که از جانب آن ها پرداخت می شود در زندگی مشترک جدید زن خرج شود
اما برخلاف آنچه که در عرف جاری است زن در صورت ازدواج مجدد و حتی چند باره مستحق دریافت تمامی مهریه ها است.
بیشتر بخوانید:
مهریه وجه رایج
بحث مطالبه مهریه را با مهریه وجه رایج ادامه می دهیم.
در گذشته ها قرار دادن وجه نقد رایج به عنوان مهریه بسیار اتفاق می افتاد و حتما در عقد نامه مادرهایمان مشاهده کرده اید که مهریه به مبلغ مثلا 20 هزار تومان معین گردیده
که در زمان خودش مبلغ کلانی بوده اما گذر زمان و تورم سبب گردیده که مبلغ مزبور ناچیز جلوه کند
برای جبران این ضرر و زیان در حق زن،
مهریه متناسب با تغییر شاخص قیمت سالانه زمان تادیه محاسبه خواهد گردید بدین صورت که طبق قانون:
چنان چه مهریه وجه رایج باشد متناسب با تغییر شاخص قیمت سالانه زمان تادیه نسبت
به سال اجرای عقد که توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تعیین می گردد محاسبه و پرداخت خواهد گردید
البته اگر زوج و زوجه هنگام عقد به نحو دیگری توافق کرده باشند آن توافق برای قانون گذار نیز محترم است.
محاسبه مهریه به نرخ روز به صورت آنلاین
ضمانت از مهریه
بحث مطالبه مهریه را موضوع ضمانت از مهریه ادامه می دهیم.
آیا زن می تواند از شخص ثالثی ضمانت مهریه را بخواهد؟
آیا پدر شوهر یا مادر شوهر می توانند ضامن پرداخت مهریه بشوند؟
بله طبق قواعد عقد ضمان امکان این امر وجود دارد و زن می تواند از شخصی مانند پدر شوهر یا مادر شوهر بخواهد که پرداخت مهریه را برای او ضمانت کند
و در این صورت مطالبه مهریه از ضامن نیز امکان پذیر است.
سوال هایی کوتاه
برای گرفتن مهریه از کجا شروع کنیم؟
ابتدا باید به دفتر ازدواج و طلاقی که عقد در آنجا واقع شده است مراجعه کنید
آیا می توانم شوهرم را برای مهریه ممنوع الخروج کنم؟
بله هنگامی که به دفتر ازدواج و طلاق مراجعه می کنید می توانید فرم تقاضای ممنوع الخروجی همسر را نیز تقاضا کنید.
اگر در اجرای ثبت از شوهرم مالی پیدا نشد چه کنم؟
تقاضای ختم عملیات اجرایی را مطرح کنید، پرونده را در اجرای ثبت مختومه و به دادگاه مراجعه کنید.
پرداخت نکردن مهریه، زندان دارد؟
بله تحت شرایطی که در متن توضیح دادیم امکان زندانی شدن مرد بابت مهریه وجود دارد و فعلا قانون جدیدی در مورد مهریه تصویب نشده است.
قانون جدید مهریه چیست؟
هر چه که در متن به آن اشاره کردیم آخرین قوانینی بود که در مورد مهریه تصویب شده است. هر موقع که قانون جدیدی در مورد مطالبه مهریه به تصویب برسد متن به روز رسانی خواهد شد.
قسط بندی مهریه چگونه است؟
مرد دادخواست اعسار از پرداخت محکوم به مطرح می کند و دادگاه بر حسب دارایی و میزان حقوق مرد مقداری به عنوان پیش قسط مطرح می کند و مقداری را نیز به صورت ماهیانه یا هر چند ماه یک بار مقرر می کند مثلاً سه عدد پیش قسط و هر ۱۰ ماه یا ۱۵ ماه یک عدد سکه یا ماهانه ۳ گرم طلا.
به اجرا گذاشتن مهریه چقدر طول می کشد؟
از زمانی که به دفترخانه ازدواج و طلاق مراجعه می کنید تا زمانی که حکم قطعی می گیرید حداقل یک سال زمان می برد.
مهریه عند الاستطاعه را می توان اجرا گذاشت؟
با توجه به اینکه عند المطالبه نمی باشد و منوط به توانایی مالی زوج می باشد خیر امکان ندارد.
سریع ترین راه گرفتن مهریه چیست؟
مراجعه به اجرای ثبت البته در حالتی که مالی به نام مرد موجود باشد.
از چه راهی می توانم با وکلای شما در ارتباط باشم؟
برای دریافت وقت مشاوره حضوری و تلفن از طريق شماره های زیر با ما در ارتباط باشید:
۰۲۱-۵۸۷۸۴
۰۹۹۸-۱۲۸۸۸۰۰
۰۲۱-۸۸۶۵۷۷۸۹
آدرس ما: جردن- بلوار ستاری-پلاک ۳- واحد ۱۸