مهریه – پرسش و پاسخ
از آن جایی که پیرامون مبحث مطالبه مهریه یا همان صداق سوالات بسیاری از ما پرسیده می شود ، تصمیم بر این شد از طریق نوشتن مطلب حاضر پرسش های شما بزرگواران را در این خصوص پاسخ بدهیم.
و با توجه به گسترده بودن این مبحث و همچنین تعداد بالای سوالات ، به سوالات مهم و پر تکرار ویا آن دسته از سوالاتی که دانستن پاسخ آن ها به عنوان اطلاعات عمومی، خالی از لطف نیست پرداخته ایم.
توجه :
در صورتی که پس از خواندن این مطلب مجددا نیاز به مشاوره داشتید می توانید برای ارتباط با ما با شماره ی 02158784 تماس بگیرید.
اکنون همانطور که قول دادیم می پردازیم به سوالات مربوط به مهریه.
سوال1. من برای گرفتن مهریه از طریق اداره ثبت اقدام کردم اما مالی پیدا نشده یعنی شوهرم همه رو منتقل کرده، و حالا همزمان از دادگاه هم پیگیری کردم، حالا چی میشه؟ میتونم از هر دو تاش پیگیری کنم؟
طبق قوانین،آیین نامه و بخشنامه های موجود برای مطالبه مهریه می بایست ابتدا از طریق اجرای ثبت تقاضای خود را مطرح نمایید. در نتیجه اولین گام به درستی برداشته شده است.
اما
در خصوص تقدیم دادخواست و سپس پیگیری از طریق دادگاه
لازم است پس از شروع پیگیری در اداره ثبت در صورت عدم شناسایی اموال، تقاضای صدور گواهی مبنی بر خاتمه عملیات اجرایی را به عمل آورید
و بعد از آن با ارائه ی این گواهی از دادگاه تقاضای رسیدگی نمایید.
در غیر این صورت به دعوای شما رسیدگی نخواهد شد و اگر دادخواست به دادگاه داده اید دادگاه آن را رد می کند.
در نتیجه
زن هم زمان نمیتواند از دو مرجع مهریه خود را مطالبه نماید و در صورتی که مهریه خود را از طریق دایره اداره ثبت مطالبه کرده باشد در صورتی میتواند در مرجع قضایی دادخواست تقدیم نماید که پرونده ی اجرایی اداره ثبت مختومه شود؛
زیرا که این امر هزینه دادرسی و اجرایی خوانده را افزایش میدهد و سبب سوء استفاده خواهان از حق خودش می شود چرا که طرح دعوای مهریه در دادگاه مستلزم پرداخت هزینه دادرسی می باشد که در آغاز، زن موظف به پرداخت آن است اما در نهایت بر عهده مرد است.
توجه :
طرح هیچ دعوایی بدون داشتن وکیل پیشنهاد نمی شود ، در سوال فوق همانطور که مشاهده می کنید به علت عدم آگاهی از رویه ی موجود ، پرسش کننده گرامی می بایست جهت پیگیری و ادامه کار ها مجددا هزینه کنند.
در صورتی که حضور وکیل باعث جلوگیری از صرف هزینه و زمان اضافی می شود.
مطلب پیشنهادی:
مطالبه مهریه از طریق اجرای ثبت
سوال 2. از دادگاه مطالبه مهریه به نرخ روز رو درخواست کردم، قاضی توی رای ننوشته مهریه به نرخ روز الان باید دوباره دادخواست بدم ؟
اگر این موضوع از قلم افتاده است از موارد اصلاح حکم می باشد که بر حسب مقررات موجود در قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی دادگاه با تقاضای شما که خواهان هستید حکم را اصلاح می کند.
از قلم افتادن کلمه ای در حکم ، با اصلاح حکم امکانپذیر است ، نیازی به تقدیم دادخواست مجدد نیست.
سوال 3. هزینه ی دادرسی مطالبه مهریه چقدر هست؟ و این هزینه رو چه کسی باید پرداخت بکنه؟
بنابر قانون آیین دادرسی مدنی، هزینه اجرا گذاشتن مهریه در صورتی که خواسته یا بهای آن تا مبلغ دویست میلیون ریال باشد،
دو و نیم درصد بهای خواسته و نسبت به مازاد آن سه و نیم درصد بهای خواسته است.
هزینه اجرا در مرحله تجدید نظر چهار و نیم درصد بهای خواسته وهمچنین، هزینه دادرسی دعاوی مالی در مرحله فرجام خواهی و اعاده دادرسی، پنج و نیم درصد محکوم به می باشد.
و از طریق اداره اجرای ثبت ، نیز معادل نیم عشر دولتی یعنی یک بیستم کل مبلغ مهریه می باشد.
همان گونه که در بالا اشاره کردیم هزینه دادرسی مطالبه مهریه که اصولاٌ مبلغ سنگینی هم می باشد هنگام تقدیم دادخواست از سوی زن پرداخت می شود و خانم اگر قادر به پرداخت هزینه دادرسی نیست باید ادعای اعسار مطرح کند اما اگر در نهایت خانم در دعوای مهریه پیروز شود مرد است که باید هزینه دادرسی را در اجرای احکام بپردازد.
سوال4. بعد از عقد میشه مهریه رو بیشتر کرد؟
خیر. افزایش مهر پس از انعقاد عقد صحیح نمی باشد.
در این مورد شورای نگهبان مقرر کرده است که:
« مهریه شرعی همان است که در ضمن عقد واقع شده است و ازدیاد مهر بعد از عقد شرعاً صحیح نیست و ترتیب آثار مهریه بر آن خلاف موازین شرع شناخته شد.»
سوال5. برای مهریه باید سکه طرح جدید پرداخت کنیم یا قدیم؟
در صورتی که نوع آن مشخص نشده باشد نمی توان زوج را ملزم به پرداخت نوع خاص و گران تر نمود تعیین کرد که سکه طرح جدید باشد یا قدیم مگر این که محرز شود که منظور ، آن نوع خاص بوده است.
اصولاً هم در مهریه به نوع خاصی از سکه اشاره نشده است و آقایان هنگام پرداخت سکه،از سکه های ارزان قیمت تر استفاده می کنند.
مثلاً اگر سکه طرح قدیم در بازار ارزان تر است از آن سکه تهیه می کنند و به اجرای احکام می دهند که معمولاً سکه هایی است که سال ضرب آنها قبل از سال 1386 می باشد.
سوال6.من می خوام حکم عدم تمکین خانومم رو بگیرم ، بعد باهاش می تونم از مهریه محرومش کنم؟
خیر. عدم تمکین زن موجب محرومیت او از سایر حقوق مثل مهر ، حضانت و سایر حقوق اکتسابی نمی باشد.
شاید این نکته برای شما جالب باشد که بدانید حتی اثبات خیانت زن هم سبب محرومیت او از دریافت مهریه نمی گردد چرا که مهریه تعهدی مالی است که مرد در ابتدای ازدواج به عهده گرفته است و ارتباطی با تمکین و موارد دیگر ندارد.
سوال7. خواهرم فوت کرده ،پدر مادرم میتونن مهریه اشو از شوهرش بگیرن؟
از آن جایی که به محض وقوع عقد زن مالک تمام مهریه می شود و بخشی از اموال او به حساب می آید ، پس از فوت او اگر شوهر آن را پرداخت نکرده باشد
در صورت مطالبه وراث متوفی شوهر موظف به پرداخت مهریه است.
سوال8. ازدواج مجدد زن موجب از بین رفتن مهریه می شود؟
مهریه حق قانونی زن است. و ازدواج مجدد زن موجبی برای عدم پرداخت مهریه نمی باشد.
سوال9.زنم فوت شده میتونم ارثم رو از مهریه بردارم ؟
از آن جایی که زوج یکی از وراث محسوب می گردد می تواند سهم الارث خود را از مهر، کسر و سپس مابقی را به دیگر وراث پرداخت نماید.
سوال 10. یک هفته قبل از ازدواج پدر شوهرم تو یک برگه تعهد کرد 50 سکه از مهریه من رو بده ، اما تو سند ازدواجمون نوشتیم 150 سکه بر عهده ی همسرم. میشه اون 50 تا رو از پدرش بگیرم؟
بله 50 سکه ی مذکور نیز قابل مطالبه است و درج آن در سندی جدا مانع دریافت نیست. البته قبل از اقامه دعوا در این مورد حتماً با وکیل مشورت کنید چرا که امکان ایراد شکلی به سند شما وجود دارد.
سوال: چند سال قبل علیه شوهرم اجراییه گرفتم اما کاری نکردم الان چه کنم؟
اول اینکه اعتبار اجراییه به این امر بستگی دارد که چه مدت از صدور آن گذشته باشد چرا که مطابق قانون اگر 5 سال از زمان صدور اجراییه بگذرد اجراییه بی اثر می شود و شخص باید مجدد از دادگاه تقاضای صدور اجراییه کند.
سوال: آیا می توانم سهم الارث را توقیف کنم
بله امکان توقیف سهم الارث شوهر برای مهریه وجود دارد.
در نظر داشته باشید که هر مال باارزشی از مرد قابل توقیف و فروش است و فقط بعضی اموال چون جزء مستثنیات دین هستند غیر قابل توقیف می باشند.
سوال: آیا می توانم ملک قولنامه ای و فاقد سند رسمی را برای مهریه توقیف کنم؟
بله همان گونه که در پاسخ به سوال قبلی گفتیم هر مال ارزشمندی که جزء مستثنیات دین نباشد قابل توقیف و فروش است اما به شرطی که مرد در آن تصرف مالکانه داشته باشد و یا طبق حکم نهایی مالک شناخته شود.
سوال: شوهرم دادخواست طلاق داده اما مهریه من را پرداخت نکرده است
مطابق قانون ثبت طلاق منوط به پرداخت حقوق مالی زن می باشد
مگر اینکه
-زن رضایت بدهد
-حکم قطعی دایر بر اعسار و تقسیط محکوم به صادر بشود.
در هرحال، هرگاه زن بدون دریافت حقوق مذکور به ثبت طلاق رضایت بدهد میتواند بعد از ثبت طلاق برای دریافت این حقوق از طریق اجرای احکام دادگستری اقدام کند.