در این مطلب همراه شما هستیم با مبحث رفع مسدودی چک برگشتی.
راه های رفع مسدودی حساب چک برگشتی
طبق قانون جدید چک، افزون بر وضع مقررات جدید، در خصوص با روش ثبت چک در سامانه صیاد، در زمینه روش های رفع مسدودی حساب چک برگشتی، تحولات قابل توجهی داشت و مقررات جدید را در مورد روش رفع مسدود شدن چک، وضع نمود. طبق تبصره 3 ماده 5 مکرر این قانون، این روش ها، عبارتند از:
- اولین روش از روش های رفع مسدودی حساب چک برگشتی، واریز کسری مبلغ چک، به حساب جاری نزد بانک حساب چک است. بعد از این اقدام، باید درخواست مسدودی این مبلغ، ثبت شود که در این صورت، بانک، حساب مزبور را، تا زمان رجوع دارنده چک و حداکثر به مدت یک سال، مسدود خواهد کرد. در کنار این اقدامات، لازم است که ظرف سه روز، واریز وجه، به اطلاع دارنده چک رسد.
- لاشه چک، توسط صاحب حساب، به بانک تحویل گردد.
- یک رضایت نامه که در دفاتر اسناد رسمی، تنظیم شود،
- از دارنده چک، تحویل گرفته شود و به بانک، تحویل شود.
- یا این که نامه ای رسمی اخذ شود از شخص حقوقی دولتی یا عمومی غیر دولتی دارنده چک، و سپس به بانک، ارائه شود.
- یکی دیگر از روش های رفع مسدود شدن حساب چک برگشتی، این است که
- یک نامه رسمی از مراجع قضایی یا ثبتی دارای صلاحیت،
- مبنی بر پایان یافتن عملیات اجرایی
- مربوط به چک، اخذ گردد و تحویل بانک شود.
- تحویل حکم قضایی، با موضوع عدم بدهکاری صاحب حساب، در خصوص چک هم، از جمله روش های رفع مسدود شدن حساب چک برگشتی، است.
- اگر مدت سه سال، از تاریخ صدور گواهی عدم پرداخت چک برگشتی، بگذرد و در خلال این مدت، هیچ دعوای حقوقی یا کیفری، در دادگاه حقوقی یا دادسرا، در خصوص چک و توسط دارنده چک، علیه صاحب حساب اقامه نشود.
مطالبه چک صیادی و الزام صادر کننده
اگر لاش چک موجود نباشد چه باید کرد؟
گاهی ممکن است صادر کننده لاشه چک را گم کند، در این صورت باید برای رفع مسدودی حساب از روشهای دیگر اقدام کند. برای مثال
می شود با گرفتن رضایت دارنده چک
و یا واریز مبلغ چک به حساب خود مسدودی حساب خود را رفع کند. روش دیگر اقدام از طریق مراجع قضایی و دریافت نامه رفع مسدودی حساب می باشد. البته قانون تا زمانی که شرایط برای رفع مسدودی فراهم نباشد و متقاضی رضایت ندهد این حکم را صادر نمی کند.
آیا دارنده چک میتواند مبلغ کسری موجودی حساب چک را از سایر حسابها برداشت کند؟
خیر، این امر تنها با حکم دادگاه امکان پذیر خواهد بود و دارنده چک میتواند با ارائه گواهی عدم پرداخت به مراجع قضایی مراجعه نماید و تقاضای صدور حکم اجرائیه را مطرح نماید. در صورت صدور حکم دارنده چک میتواند مبلغ مذکور را از سایر حسابهای صادر کننده چک برداشت نماید.
برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه مسائل مربوط به چک و آشنایی با مراحل قانونی مسدود نمودن و رفع مسدودی حساب چک برگشتی میتوانید از مشاوره حقوقی استفاده کنیدو با وکلای عدل گر در مشاوره حقوقی در ارتباط باشید.