ممنوع الخروجی مهریه
ممنوع الخروجی مهریه موضوع بحث امروز ما است و به سوال های شما در این زمینه پاسخ می دهیم
ممنوع الخروجی مهریه یکی از ابزارهای قانونی است که زنان میتوانند برای دریافت مهریه خود از آن استفاده کنند.
مطابق ماده ۱۷ قانون گذرنامه دولت میتواند از صدور گذرنامه و خروج بدهکاران قطعی مالیاتی و اجرای دادگستری و ثبت اسناد و متخلفین از انجام تعهدات ارزی طبق ضوابط و مقرراتی که در آییننامه تعیین میشود جلوگیری نماید.
قانون برای کمک به بانوان در دریافت مهریه شان به آنها ابزارهای زیادی اعطاء کرده است مثلا خانم ها می توانند مرد را با دریافت حکم مطالبه مهریه تا آخر عمر بدهکار خود کنند حتی امکان به زندان انداختن آقایان برای مهریه وجود دارد اما بعضی اوقات حتی تهدید به زندان انداختن آقایان نیز اثر گذار نیست چرا که اگر اعسار آنها مورد قبول دادگاه قرار بگیرد دیگر خبری از حبس نیست و با توجه به شرایط اقتصادی حاکم بر جامعه اکثر آقایان قادر به دریافت حکم اعسار از دریافت محکوم به هستند.
اما یکی از اثرگذارترین راه ها برای دریافت مهریه، حداقل برای بعضی خانم ها که خروج از کشور برای شوهرشان اهمیت دارد ممنوع الخروج کردن همسر می باشد
این ابزار به زنان اجازه میدهد مرد را ممنوع الخروج کنند تا زمانی که مهریه آنها پرداخت گردد یا به نحوی رضایت آنها جلب گردد.
برای رفع ممنوع الخروجی، مرد باید مهریه زن را پرداخت کند یا زن از تقاضای خود برای ممنوع الخروج کردن مرد منصرف شود و با ارایه لایحه ای پشیمانی خود را اعلام کند.
همچنین اگر اعسار مرد در دادگاه اثبات شود و او پیش پرداخت مهریه و اقساط مهریه را پرداخت کند، میتواند تقاضای رفع ممنوع الخروجی را از ادارات ثبت بخواهد.
راه های رفع ممنوع الخروجی مهریه
برای رفع ممنوع الخروجی مهریه، روش های زیر موثر است:
- پرداخت مهریه: پرداخت کامل مهریه به زن باعث رفع ممنوع الخروجی میشود که البته با توجه به مهریه های سنگینی که مقرر می شود برای کمتر مردی چنین امری امکان پذیر است.
- تقاضای اعسار: مرد میتواند به دادگاه درخواست اعسار از پرداخت محکوم به بدهد. اگر دادگاه اعسار مرد را قبول کند و مرد پیشپرداخت و اقساط مهریه را پرداخت کند، میتواند درخواست رفع ممنوع الخروجی را بدهد.
- دادخواست تعدیل مهریه: مرد میتواند به دادگاه دادخواست تعدیل اقساط مهریه را بدهد. در صورت موافقت دادگاه و توافق زن، مهریه کاهش مییابد و مرد با پرداخت مهریه تعدیلشده میتواند رفع ممنوع الخروجی کند چرا که گاهی اوقات شرایط اقتصادی سبب می گردد که اقساط مهریه هم برای مرد سنگین جلوه کند
به عنوان مثال مشاهده می کنید که قیمت سکه بهار آزادی در چند سال گذشته افزایش زیادی داشته و اگر مردی قرار بوده ماهانه یک سکه بهار آزادی پرداخت کند و یک سکه را ۳۰ میلیون تومان حساب کرده باشد هم اکنون برای تهیه یک سکه بهار آزادی باید حدود ۶۰ میلیون تومان هزینه کند.
- صلح و سازش با زن: مرد میتواند با زن توافق کند که زن از درخواست ممنوع الخروجی صرفنظر کند. این توافق یتواند شامل پرداخت مهریه به صورت نقدی، اقساطی یا هر توافق دیگری باشد.
در هرحال با توجه به اینکه مهریه در سند رسمی نکاح درج شده است یا باید صلح و سازش خود را با مراجعه به دفترخانه اسناد رسمی در سند رسمی درج کنید یا خانم نزد مقامات رسمی ثبتی اقرار به صلح و سازش با مرد کند.
خانم برای اینکه خیالش راحت باشد که آقا حتما مهریه او را در آینده پرداخت خواهد کرد می تواند از او تضمین بخواهد و این تضمین می تواند در هر قالبی باشد مثلا خانم می تواند از آقا، ضمانت نامه بانکی دریافت کند.
ضمانت نامه بانکی و ویژگی های آن
اعسار گرفته ام اما اداره ثبت از رفع ممنوع الخروجی ام ممانعت می کند
تا چند وقت قبل در این مورد اختلاف نظر وجود داشت که آیا اگر زوج حکم اعسار از پرداخت محکوم به را دریافت کند از ممنوع الخروجی او رفع اثر می شود یا نه؟
ماده ۲۳ قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی می گوید که بعد از اثبات اعسار از قرار ممنوع الخروجی رفع اثر می گردد اما مشخص نکرده بود که اعسار به صورت کلی مدنظر می باشد یا اینکه اگر کسی مهریه را تقسیط کرده باشد هم مشمول این امر می شود چرا که شخصی که مهریه را به اقساط پرداخت می کند معسر به صورت کلی نیست بلکه توانایی مالی پرداخت اقساطی را دارد
ماده ۲۳ قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی: مرجع اجرا کننده رای باید به تقاضای محکومٌله (زن، زوجه) قرار ممنوعالخروج بودن محکومعلیه ( مرد، زوج) را صادر کند.
این قرار تا زمان اجرای رای یا اثبات اعسار محکومعلیه یا جلب رضایت محکومٌله یا سپردن تامین مناسب یا تحقق کفالت مطابق قانون مدنی به قوت خود باقی است.
نظریه مشورتی اداره حقوقی قوه قضاییه نیز بر این امر صحه می گذاشت و جلوی رفع ممنوع الخروجی آقایان را می گرفت.
سوالی که از اداره حقوقی قوه قضاییه پرسیده شده بود سوال زیر می باشد:
سوال:چنانچه زوج از سوی اداره ثبت ممنوعالخروج باشد، آیا دستور ممنوعالخروجی زوج با تقدیم دادخواست اعسار از اجراییه ثبتی قابل رفع است؟ چگونه میتوان ممنوعالخروجی اداره اجرای ثبت بابت مهریه را رفع کرد؟
پاسخ اداره حقوقی: در صورتیکه متعهد سند لازمالاجرا در اجرای ماده ۱۷ قانون گذرنامه مصوب ۱۳۵۱ با اصلاحات و الحاقات بعدی ممنوعالخروج شده باشد، به تصریح ماده ۲۰۱ آییننامه اجرای مفاد اسناد رسمی لازمالاجرا و طرز رسیدگی به شکایت از عملیات اجرایی مصوب ۱۳۸۷/۶/۱۱ رئیس محترم قوه قضاییه با اصلاحات و الحاقات بعدی، ممنوعالخروجی متعهد صرفاً برای یک نوبت و حداکثر به مدت شش ماه و پس از توقیف ملک به ترتیب مذکور در این ماده رفع میشود و تقدیم دادخواست اعسار تاثیری در رفع ممنوعالخروجی ندارد.
ثانیاً، در صورتی که محکومعلیه از سوی مرجع اجرا کننده رأی ممنوعالخروج شده باشد، با عنایت به فلسفه وضع ماده ۲۳ قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی مصوب ۱۳۹۴ و عبارات به کار رفتـه در آن، به نظر می رسد مقصود از عبارت «ثبوت اعسار محکوم علیه» مذکور در این ماده، ثبوت اعسار مطلق (کلی) است و منصرف از تقسیط محکوم به می باشد؛ به ویژه آن که لغو قرار ممـنوعالخروجی محکوم علیه با سپردن تامین مناسب یا تحقق کفالت در ماده مزبور پیش بینی شده و در موارد تقسیط محکوم به نیز قابل اعمال است؛ بنابراین، نه تنها صرف تقدیم دادخواست اعسار موجب لغو قرار ممنوعالخروجی نمیشود؛ بلکه صدور حکم تقسیط محکوم به و یا اجراییه نیز موجب لغو این قرار نمیشود و لغو آن با سپردن تامین مناسب یا تحقق کفالت امکان¬پذیر است
در یک کلام بگوییم که مطابق این تفسیر که هم اکنون هم در بعضی ادارات ثبت به آن عمل می شود ممنوع الخروجی مرد به این راحتی ها برطرف نمی شود.
رای ديوان عدالت اداری در مورد رفع ممنوع الخروجی
اما در تاریخ ۱۴۰۰/۱۱/۰۹، دیوان عدالت اداری در رای صادره بخشنامه سازمان ثبت را در این مورد باطل کرد.
این بخشنامه که دیوان عدالت اداری آن را باطل کرد چه می گفت؟ این بخشنامه مقرر می کرد که به صرف اعسار مدیون از ممنوع الخروجی مرد، رفع اثر نمی گردد.
دیوان عدالت اداری این بخشنامه را باطل کرد یعنی هم اکنون اگر دادگاه حکم به اعسار مرد بدهد، ادارات اجرای ثبت باید به حکم دادگاه اثر ببخشند و مطابق ماده ۲۳ قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی، از ممنوع الخروجی رفع اثر کنند.
رای کامل ديوان عدالت اداری در مورد رفع ممنوع الخروجی با قبول اعسار را اینجا بخوانید
البته متاسفانه هنوز بعضی ادارات ثبت از رای صادره تمکین نمی کنند و بهانه های مختلفی می آورند که مرد را همچنان ممنوع الخروج می دارد اما در هر حال اگر وقت دارید بر اساس آنچه که گفتیم و رای دیوان عدالت اداری به احقاق حقوق خود بپردازید اما اگر وقت شما محدود است و سفر فوری و ضروری به خارج از کشور دارید می توانید با سپردن تامین یا وثیقه از کشور خارج شوید.
متاسفانه هنوز هم بعضی ادارات ثبت از قبول رای ديوان عدالت اداری سرباز می زنند و موانعی جلوی راه مرد قرار می دهند.
در این مورد ماده ۲۰۱ آیین نامه اجرای مفاد اسناد رسمی لازم الاجراء و طرز رسیدگی به شکایت از عملیات اجرائی مقرر می کند که:
در مواردی که متعهد ( مرد، زوج) در اجرای ماده 17 قانون گذرنامه مصوب سال 1351 ممنوع الخروج گردیده باشد چنانچه شخص ممنوع الخروج بنا به ضرورت بخواهد برای یک نوبت حداکثر به مدت 6 ماه از کشور خارج شود خود یا اشخاص ثالث می بایست ملکی را جهت تضمین مراجعت مدیون به کشور معرفی و در صورتیکه ملک در رهن و یا بازداشت نباشد، پس از ارزیابی توسط کارشناس رسمی و قطعیت آن صورتمجلسی با حضور رئیس ثبت، رئیس و یا مسئول اجرا تنظیم و مراتب جهت بازداشت ملک و انعکاس در سوابق ثبتی به اداره ثبت مربوطه اعلام می گردد
و بدیهی است در صورت مراجعت متعهد و معرفی خود ظرف مهلت مقرر از ملک مذکور رفع توقیف شده و ممنوع الخروجی برقرار می شود در غیر اینصورت بدون رعایت مستثنیات دین طلب بستانکار و حقوق اجرایی با فروش ملک مذکور از طریق مزایده استیفاء خواهد شد.
اگر همچنان نیاز به کمک دارید یا پاسخ سوال خود را دریافت نکرده اید با شماره های زیر تماس بگیرید تا از دانش و تجربه ۲۰ ساله ما در رفع ممنوع الخروجی کمک بگیرید
۰۲۱-۸۸۶۵۷۷۸۹
۰۲۱-۵۸۷۸۴
۰۹۹۸-۱۲۸۸۸۰۰
آدرس ما: جردن ـ بلوار ستاری- پلاک ۳- واحد ۱۸
رای دیوان عدالت اداری مگه نمیگه که وقتی اعسار میگیریم ممنوع الخروجی رفع میشه؟! ثبت میگه باید چند تا قسط بدی بعدش. کجا شکایت کنم، باید برم و گرنه تابعیتم لغو میشه و ویزام می پره
درود، همان گونه که گفتیم می توانید با قرار دادن وثیقه از کشور خارج بشوید.
البته کار اداره ثبت هم غیر قانونی است که باید از طريق راه های قانونی به آن اعتراض کنید.
موفق باشید.