وکیل قتل
وکیل قتل نقش بسیار مهمی در پروندههای مربوط به قتل ایفا میکند و وظایف و مسئولیتهای متعدد و سنگینی بر دوش دارد و هیچ پرونده دیگری در حیات کاری وکیل دادگستری قابل مقایسه با پرونده قتل نمی باشد چرا که اگر ببازد جان انسانی از دست می رود و صحنه اعدام چیزی نیست که تا مدت ها از خاطر انسان پاک شود.
در طرف مقابل اگر وکیل، وکالت اولیای دم را بر عهده داشته باشد تمام تلاشش را می کند تا داغ دیدگان را به هدف خود برساند تا شاید اعدام قاتل اندکی از دردها و آلام بازماندگان بکاهد
در هر حال تردیدی نیست که مهم ترین پرونده دوران حیات هر وکیلی پرونده قتل است و وکلایی که در زمینه قتل تخصص پیدا کرده اند وکلایی خاص با ویژگی هایی خاص می باشند که حتی بسیاری از این ویژگی ها در چهره آنها نیز منعکس می باشد.
شما در این زمینه نمی توانید به راحتی به هر کسی اعتماد کنید و فقط بعد از بررسی های فراوان می توانید در این مورد وکیل انتخاب کنید و بیراه نیست اگر ادعا کنیم که بعضی اشخاص پیش ده ها وکیل می روند و مشاوره می گیرند و راجع به جزییات پرونده صحبت می کنند تا بتوانند وکیل قتل انتخاب کنند بیراه نگفته ایم.
در ادامه همراه ما باشید تا شما را با وظایف وکیل متخصص قتل آشنا کنیم.

وظایف وکیل قتل چیست
شاید این سوال برای شما پیش بیاید که فرضاً وکیل شایسته و متخصص و مبرز قتل نیز پیدا کردیم حالا چه می شود و او بعد چه وظایفی در مقابل موکلان خود به عهده می گیرد.
1-مشاوره حقوقی: وکیل با ارائه مشاوره حقوقی به موکل خود درباره حقوق و وظایف قانونی، به او درک کاملی از وضعیت حقوقیاش ارایه می دهد. وکیل قتل با، تجربه ای که در سالهای طولانی کسب کرده است شما را راهنمایی می کند مثلاً قتلی اتفاق افتاده است و متهم به قتل قصد دارد در دفاع از خود بیان کند که مرتکب قتل شده است اما به علت دفاع از خود، مرتکب این قتل شده است.
وکیل با بررسی جامع دلایل و محتویات و شرایط ارتکاب قتل شخص را راهنمایی می کند و شاید بگوید که این مورد در دادگاه شکست خواهد خورد و استراتژی ضعیفی است که باید کنار گذاشته شود و یا اینکه بگوید نظرش راجع به استفاده از این استراتژی مثبت است. اگر عاشق فیلم و سینما هست نمونه این مشاوره را می توانید در فیلم تشریح یک قتل مشاهده کنید جایی که وکیل مدافع به متهم پیشنهاد می دهد که بگوید در لحظه ارتکاب جرم دچار نوعی جنون بوده است و دفاع خود در دادگاه را بر این اساس پیش می برد.
2-جمعآوری مدارک و دلایل شواهد: وکیل مسئول جمعآوری و تحلیل مدارک و شواهد است تا یک دفاع قوی به دادگاه ارایه بدهد. توجه داشته باشید که وکیل در این زمینه باید مثل یک کارآگاه قتل عمل کند و همه دلایل را مورد سنجش قرار بدهد، نه اینکه دلایل پلیس و ماموران نیروی انتظامی و دادستان را دربست قبول کند.
در این زمینه شاید نیاز باشد وکیل مجدد با شاهدان قتل صحبت کند و از آنها سوالاتی بپرسد که به روشن شدن قضیه کمک کند یا اینکه گزارش نیروی انتظامی را چندین بار مورد بررسی قرار بدهد یا اینکه اگر گزارش پزشکی قانونی در بررسی علل قتل کامل نیست درخواست نظریه تکمیلی کند. در مجموع تمام دلایل باید مورد بررسی دقیق و موشکافانه وکیل متخصص قتل قرار بگیرد چرا که اگر شخص، وکیل متهم باشد می تواند با بررسی مجدد دلایل راهی برای تبرئه موکل خود پیدا کند و دلایل دادسرا و دادستان را زیر سوال ببرد و اگر وکیل اولیای دم می باشد می تواند در مقابل وکیل متهم با قدرت بیشتری دفاع کند چرا که قاعدتاً وکیل متهم سعی می کند دلایل انتساب قتل به متهم را زیر سوال ببرد.
نمونه این رفتار را در سریال های کارآگاهی مثل خانم مارپل و کارآگاه پوآرو مشاهده می کنید که برای پیدا کردن قاتل دست به همه نوع تحقیق می زنند.
3-ارائه دفاعیات در دادگاه: مهم ترین وظیفه وکیل ارایه دفاعیات کتبی و شفاهی در دادگاه است. وکیل دفاعیات خود را به قضات ارائه میدهد و استدلالهای حقوقی منطقی و قوی برای تبرئه( برائت) موکل یا کاهش حکم ارائه میکند و البته اگر وکیل اولیای دم باشد تمام تلاشش را می کند تا برعکس آنچه گفتیم عمل کند.
4-مقابله با دادستان: رسیدگی در مورد قتل در دادگاه کیفری یک صورت می گیرد و دادگاه کیفری یک بر اساس کیفرخواست صادره از دادسرا شروع به رسیدگی می کند. در مورد قتل، دادسرا تحقیقات مقدماتی را صورت می دهد و اگر به این نتیجه برسد که متهم، مرتکب قتل شده است پرونده را با صدور کیفرخواست به دادگاه کیفری یک ارسال می کند.
در دادگاه کیفری یک، نماینده دادستان در دادگاه حاضر می شود تا از کیفرخواست صادره از سوی دادسرا دفاع کند. نقش وکیل قتل در این جا نیز بسیار چشم گیر و حیاتی است چرا که اگر دلایلی ضعیف مبنای صدور کیفرخواست می باشد یا به دلایلی توجه نشده است وکیل باید مطابق قانون با دادستان مناقشه کند و دلایل را زیر سوال ببرد.
5-حفاظت از حقوق موکل: وکیل اطمینان حاصل میکند که حقوق موکل در تمامی مراحل دادرسی مطابق قانون آیین دادرسی کیفری و قانون احترام به آزادی های مشروع و حفظ حقوق شهروندی مصوب سال ۱۳۸۳ رعایت می شود و هیچگونه تخلفی صورت نمی گیرد.
مثلا ممکن است که متهم در جریان بازجویی تحقیر و شکنجه گردد یا با خشونت با او رفتار شود یا اشیای غیر مرتبط با جرم از او توقیف گردد و … در تمام این موارد وکیل باید از حقوق موکلش دفاع کند.
مهارتهای وکیل قتل
آنچه در مورد وظایف وکیل قتل گفتیم را نمی توانید در هر وکیلی پیدا کنید بلکه وکیل قتل باید دارای مهارت های زیر باشد تا بتواند به وظایفی که در بالا گفتیم عمل کند
1-تخصص و تجربه در امور کیفری: وکیل باید تخصص و تجربه کافی در پروندههای کیفری از جمله قتل داشته باشد. به عنوان مثال مقابله با کیفرخواست صادره از دادسرا و مقابله با دادستان چیزی نیست که وکیل کم تجربه و کم مهارت از پس آن بربیاید.
2-مهارتهای تحقیق و تحلیل: توانایی جمعآوری و تحلیل دلایل و مدارک و شواهد بسیار مهم است. به عبارت دیگر وکیل قتل با تحقیقات خود باید مو را از ماست بیرون بکشد.
3-مهارتهای مذاکره: وکیل باید توانایی مذاکره با قاضی و دادستان و سایر افراد دخیل در پرونده را داشته باشد.
به عنوان مثال اگر قتل جزء قتل هایی است که رسانه ای شده است و رسانه های جمعی نیز به آن می پردازند وکیل باید قدرت مذاکره با رسانه های جمعی و کنترل آنها را داشته باشد زیرا که چه بسا حضور آن ها به ضرر موکلش تمام شود.
4-مهارتهای ارتباطی: وکیل باید مهارتهای ارتباطی قوی برای ارائه دفاعیات و توضیح مواضع و دفاعیات خود به قضات داشته باشد.
5-قدرت استدلال: وکیل باید بتواند استدلالهای منطقی و قوی ارائه دهد تا قادر به اقناع قضات باشد. شاید در این زمینه علاوه بر بر مهارت های وکالتی نیاز به استعدادهای ذاتی وکیل نیز باشد تا با قوی ترین دفاعیات بیگناهی را از پای چوبه دار برهاند یا گناهکاری را به سزای اعمالش برساند.
6-صبوری و مدارا: اگر درگیر پرونده قتل هستید باید ویژگی های روانی بسیاری را در وکیل خود شناسایی کنید تا قادر به اعتماد کردن به او باشید یکی از این ویژگی های صبوری و مدارا در وکیل قتل است.
در نظر داشته باشید خانواده ای که به وکیل قتل مراجعه می کنند یا عزیزی را از دست داده اند( ولی دم هستند) یا درصدد از دست دادن عزیزی هستند ( خانواده متهم می باشند) و در هر دو دسته ویژگی های مثبت روانی وکیل از جمله صبوری و مدارا به کمک خانواده ها می آید.
7-قدرت روانی و شخصیت اثرگذار داشتن: همان گونه که در بالا اشاره کردیم قدرت روانی وکیل قتل نقش زیادی در جریان دادرسی دارد.
8-قدرت کنترل و مدیریت استرس: نیاز به توضیح نیست که پرونده قتل سراسر قرین استرس و فشار روانی است و اگر وکیل قادر به مدیریت استرس خود نباشد فشار روانی و استرس را به موکلینش منتقل می کند.
مراحل کلیدی در فرایند دفاع
مراحل اساسی و کلیدی در پرونده های قتل چیست؟
1-مشاوره اولیه: وکیل با موکل خود دیدار میکند و جزئیات پرونده را دریافت میکند و با در نظر گرفتن جزئیات پرونده به موکل اعلام می کند که پرونده را قبول می کند یا خیر. شاید حتی در این مرحله وکیل برای مطالعه پرونده اعلام وکالت کند و بعد از مطالعه پرونده به موکل اعلام کند که پرونده را قبول می کند یا نه.
بسیاری از وکلا بعد از مطالعه پرونده از قبول وکالت در پرونده قتل خودداری می کنند و عذر موکل را می خواهند و پرونده را قبول نمی کنند.
2-اعلام وکالت از موکل: بعد از مرحله اول اگر نظر وکیل برای قبول پرونده مثبت بود با موکل خود قرارداد وکالت منعقد می کند که جزئیات آن در جلسه فی مابین مشخص خواهد گردید.
البته اگر موکل در زندان حضور داشته باشد وکیل برای انعقاد قرارداد و امضای قرارداد وکالت به زندان مراجعه می کند و مسئولان زندان از موکل زندانی امضا می گیرند و هرگاه نیز نیاز به ملاقات با زندانی داشته باشد از بازپرس اجازه لازم را خواهد گرفت.
3-جمعآوری مدارک و شواهد: بعد از مرحله دوم است که کار وکیل قتل شروع می شود و او باید تمام دلایل و مدارک را مورد بررسی قرار دهد تا بتواند روزنه ای برای نجات موکلش بیاید.
4-تهیه پرونده دفاعی: وکیل براساس مدارک جمعآوری شده، پرونده دفاعی خود را آماده میکند و استراتژی خود را تهیه می کند و تمام دفاعیات خود تا مرحله پایانی را بر آن اساس پیش می برد.
5-جلسات دادگاه: وکیل در جلسات دادسرا، مواجهه حضوری، صحنه بازسازی قتل و دادگاه حضور مییابد و دفاعیات خود را ارائه میدهد.
بررسی دلایل شامل چه چیزهایی است
چندین بار اشاره کردیم که وکیل قتل نقش مهمی در جمع آوری دلایل به نفع موکل خود دارد.اگر بخواهیم به طور جزیی تر اشاره کنیم مقصودمان موارد زیر می باشد:
1-حرف زدن با شاهدان: وکیل قتل با تمام شاهدان مصاحبه میکنند چه شاهدانی که در صحنه قتل بوده اند و چه شاهدانی که به صورت غیر مستقیم اطلاعاتی دارند.
مثلا امکان دارد که همسایه ای صحنه قتل را ندیده باشد اما سرو صدای منجر به ضرب و جرح در ساعات ابتدایی شب را شنیده باشد. این روند به وکیل قتل کمک می کند تا اطلاعات دقیقتری از روز یا شب قتل کسب کنند.
2-بررسی صحنه جرم: وکیل قتل ممکن است با اجازه بازپرس ویژه قتل به صحنه جرم مراجعه کنند تا شواهد نادیده گرفته شده را پیدا کند و تحلیل دقیقتری از جرم به دست آورد.
3-بررسی مدارک پزشکی : وکیل مدارک پزشکی و گزارشهای قانونی مربوط به پرونده را بررسی میکند تا اطلاعاتی که میتواند در دفاع استفاده شود را شناسایی کند.
این مورد ممکن است شامل بررسی گزارشهای پزشکی قانونی، تشخیصهای پزشکی و تحلیلهای آزمایشگاهی باشد. مثلا اگر ادعا می شود که علت نهایی قتل مسمومیت است باید گزارش آزمایشگاه سم شناسی پیوست پرونده باشد و اینکه شاهد بگوید خودش دیده که چه کسی شربت سمی را به مقتول خورانده کافی نیست.
4-جمعآوری اسناد و مدارک: وکیل قتل اسناد و مدارکی مانند گزارشهای پلیس، فایلهای صوتی و تصویری، پیامهای متنی و ایمیلها، اسکرین شات و هرگونه مدرک دیگری که میتواند در دفاع از موکل مفید باشد را جمعآوری میکند.
5-تحلیل و بازسازی وقایع: وکیل به تحلیل و بازسازی وقایع میپردازند تا بتوانند سناریوهای مختلفی را برای دفاع ایجاد کنند. این بازسازیها میتوانند به ایجاد یک پرونده دفاع قوی کمک کنند. وکیل قتل برای نجات جان یک انسان از هیچ تلاشی دریغ نمی کند.
6-استفاده از کارشناسان: وکیل ممکن است از کارشناسان مختلف مانند متخصصان پزشکی، سم شناسی تحلیلگران جنایی، و کارشناسان فناوری اطلاعات، کارشناسان اسلحه و … برای تحلیل شواهد و ارائه نظریات تخصصی استفاده کند.
این فعالیتها به وکیل کمک میکنند تا یک پرونده دفاعی مستحکم و مستدل بسازد و از موکل خود در برابر اتهامات دفاع کند.
چالش های مصاحبه با شاهدان
در بسیاری از پرونده های قتل با حضور شاهدانی رو به رو هستیم که اطلاعات مستقیم یا غیر مستقیم از قتل دارند مثلا متهم به قتل چند روز قبل از وقوع قتل در انظار عمومی اقدام به تهدید مقتول کرده بوده یا مقتول با غذایی سمی به قتل رسیده و شاهد شهادت می دهد که خانم الف در روز قتل غذا را برای او برده بوده است.
یکی از مراحل بسیار مهم که وکیل قتل نقشی اساسی در آن دارد چالش های صحبت کردن با شاهدان می باشد.
1-شناسایی و انتخاب شاهدان: اولین مرحله شناسایی شاهدانی است که ممکن است اطلاعات مرتبطی درباره حادثه داشته باشند. این شامل شاهدان مستقیم و غیرمستقیم است.
2-برنامهریزی صحبت کردن با شاهدان: وکیل باید زمان و مکان مناسبی را برای مصاحبه تنظیم کند که شاهدان در آن راحت باشند و بتوانند بدون فشار صحبت کنند. بعضی اوقات نیز شاهدان از شهر محل حادثه خارج شده اند و وکیل باید برای مصاحبه با شاهد سفر کند.
3-استفاده از تکنیکهای مصاحبه مناسب: آنچه در مورد قدرت روان شناسی وکیل گفتیم در اینجا خود را نشان می دهد. آدم ها به علت های زیادی دروغ می گویند و حقیقت را پنهان می کنند. این جا است که وکیل باید از تکنیکهای مصاحبه مناسب استفاده کند تا شاهدان را ترغیب به ارائه کاملترین و دقیقتر اطلاعات کنند یا تناقض حرف های آنها را کشف کند.
4-ضبط و ثبت مصاحبه: وکیل باید مصاحبهها را ضبط صوتی یا تصویری کند و یادداشتهای دقیقی بردارد تا آنها را به مدارکی مستند تبدیل کند.
5-تحلیل و ارزیابی شهادتها: پس از انجام مصاحبه، وکیل باید شهادتها را تحلیل و ارزیابی کند
6-تهیه شهادتهای کتبی: در برخی موارد، شاهدان میتوانند شهادتهای کتبی ارائه دهند که در دادگاه به عنوان مدرک استفاده شود.
7-آمادهسازی شاهدان برای دادگاه: وکیل باید شاهدان را برای حضور در دادگاه آماده کند و به آنها آموزش دهد که چگونه به پرسشها پاسخ دهند و از حقایق محافظت کنند چرا که در لحظه شهادت در نزد مقام قضایی هیچ کس حق ندارد در حرف های شاهد ورود کند یا آن را تکمیل کند یا شاهد را از گفتن آنچه درصددش می باشد بازدارد.
در این راستا وکیل می تواند به شاهدان در موارد زیر توضیح بدهد و آنها را کمک کند
آماده کردن شاهدان
آماده کردن شاهدان با تمرين و تاکید بر نکات زیر امکان پذیر است:
1-توضیح فرآیند دادگاه: وکیل باید به شاهد توضیح دهد که چه انتظاراتی از آنها در دادگاه وجود دارد و چگونگی اجرای مراحل دادگاه را شرح دهد.
آگاهی از مراحل مختلف میتواند به کاهش استرس شاهدان کمک کند. شاهدان پا به مکانی غریبه می گذارند که اصولا همه اگر عبوس نباشند خشک و جدی هستند و صحنه هایی را مشاهده می کنند که در کمتر جایی شاهد آن هستند و در کل محیط و جو بسیار سنگین می باشد و توضیح فرآیند دادگاه می تواند بسیار موثر باشد.
2-آموزش درباره سوالات ممکن: وکیل باید با شاهدان درباره سوالات احتمالی که ممکن است از طرف دادستان یا وکیل مدافع پرسیده شود صحبت کند. این آموزش شامل نحوه پاسخگویی به سوالات، اجتناب از اظهارات مبهم و تاکید بر حقایق است.
3-تمرین پاسخگویی: انجام تمرینات شبیهسازی با شاهدان برای تقویت مهارتهای پاسخگویی میتواند بسیار مفید باشد. این تمرینات میتوانند شامل پرسیدن سوالات شبیه به سوالات دادگاه و مرور پاسخهای ممکن باشند.
4-تاکید بر صداقت: بهتر است وکیل قتل به شاهدان یادآوری کند که صداقت و دقت در پاسخها اهمیت ویژه ای دارد و هر کجا که شخص درمانده شد باید به حقیقت مراجعه کند.
5-کنترل استرس و اضطراب: وکیل باید به شاهدان راهکارهایی برای کنترل استرس و اضطراب ارائه دهد، مانند تکنیکهای تنفس عمیق و آرامسازی ذهن.
6-آمادهسازی شهادت کتبی: در برخی موارد، شاهدان میتوانند شهادت کتبی تهیه کنند که در دادگاه به عنوان مدرک استفاده شود. این مدرک میتواند به شاهدان کمک کند تا جزئیات را فراموش نکنند.
7-بررسی لباس و ظاهر: وکیل باید به شاهدان نکاتی درباره لباس مناسب و ظاهر در دادگاه ارائه دهد تا تاثیر مثبتی روی قضات داشته باشند.
با تمرین این مراحل شاهد برای حضور در دادگاه اعتماد به نفس بیشتری خواهد داشت.
چالش های وکیل قتل
چالش هایی که یک وکیل قتل با آنها رو به رو می باشد کم نیستند و در زیر به بعضی از آن موارد اشاره می کنیم:
1-مدارک ناکافی یا نادرست یا فقدان مدرک: در بسیاری از پروندهها، ممکن است مدارک کافی برای دفاع وجود نداشته باشد یا شواهد نادرستی ارائه شود که دفاع را سخت یا غیر ممکن کند.
2-فشارهای روانی و عاطفی: وکلای قتل باید با فشارهای روانی و عاطفی زیادی روبرو شوند، زیرا باید از موکلانی که با اتهامهای سنگین مواجه هستند، دفاع می کنند.افکار عمومی نیز به وکیلی که از یک قاتل دفاع می کند نگاه خوبی ندارد.
3-رسانهها و افکار عمومی: گاهی پروندههای قتل تحت پوشش گسترده رسانهها و افکار عمومی قرار میگیرند که میتواند تاثیر منفی بر روند دادرسی و دفاع بگذارد.
به عنوان مثال پرونده قتل لاله سحرخیزان توسط شهلا جاهد جزء پرونده های قتلی بود که سالها در رسانه های جمعی مطرح بود.
4-پیچیدگی قوانین: قوانین مرتبط با قتل بسیار پیچیده هستند و وکیل باید بهخوبی با آنها آشنا باشد و بر آنها تسلط داشته باشد و بتواند بهدرستی آنها را در دفاع خود استفاده کند.
5-مقابله با دادستان: دادستانها معمولاً بهدنبال اثبات جرم هستند و وکیل باید بتواند با استدلالات قوی و موثر و دندان شکن به مقابله با آنها بپردازد.
6-شاهدان متزلزل: برخی شاهدان ممکن است متزلزل باشند یا شهادتهای متناقضی ارائه دهند که در نهایت به دفاع وکیل آسیب بزند.
7-زمانبر بودن پرونده: پروندههای قتل معمولاً زمانبر هستند و نیاز به بررسی دقیق و مفصل دارند که میتواند وکیل را دچار فرسایش روحی کند.
8-مدیریت استرس: وکلای قتل باید بتوانند در شرایط پر استرس بهخوبی عمل کنند و تصمیمات درست بگیرند.
9-حفظ محرمانگی: حفظ محرمانگی اطلاعات و حقوق موکل در طول مراحل دادرسی از اهمیت بالایی برخوردار است. در نظر داشته باشید که مطابق قانون آیین دادرسی کیفری در ایران رسیدگی در دادسرا کاملا محرمانه است البته رسیدگی در دادگاه علنی است و می تواند با حضور مردم برگزار گردد.
این چالشها میتوانند کار وکیل قتل را بسیار سخت و پیچیده کنند، اما با تجربه و دانش مناسب، وکلای ماهر میتوانند به موفقیت در پروندههای خود دست یابند.
چگونه یک وکیل متخصص قتل پیدا کنیم
پیدا کردن یک وکیل متخصص در امور قتل میتواند بسیار طاقت فرسا باشد. در اینجا چند نکته مهم برای کمک به شما آورده شده است تا بتوانید انتخاب درستی داشته باشید.
1-تحقیق و بررسی: شروع به تحقیق درباره وکلای متخصص در امور قتل در شهر خودتان بکنید. در این زمینه میتوانید از وبسایتهای حقوقی استفاده کنید. این روش به خصوص در شهرهای کوچک که شناخت آدم ها راحت تر می باشد روش موثری است.
2-نظرات و بازخوردها: مطالعه نظرات و بازخوردهای کاربران درباره وکلای مختلف. این میتواند به شما کمک کند تا اطلاعات بیشتری درباره کارکرد وکیلها به دست آورید.
در حال حاضر سایت هایی وجود دارند که نظرات خود درباره استفاده از خدمات وکیل را در آن درج می کنند اما در این زمینه باید بسیار با احتیاط رفتار کنید.
3-ملاقات حضوری: برگزاری ملاقات حضوری با وکلای مورد نظر. این ملاقات به شما کمک میکند تا دانش و تجربه وکیل را بررسی کنید و اطمینان حاصل کنید که او بهترین گزینه برای پرونده شماست. همان گونه که قبلا اشاره کردیم تا زمان انعقاد قرارداد شاید مجبور شوید که با چندین وکیل ملاقات داشته باشید.
4-تجربه و تخصص: بررسی تجربه و تخصص وکیل در پروندههای قتل. این میتواند به شما کمک کند تا اطمینان حاصل کنید که وکیل شما تجربه کافی در این زمینه دارد. قاعدتا وکیلی که تازه به جرگه وکلا پیوسته است یا در امور کیفری کم سابقه است نمی تواند به شما کمک کند.
5-پرس و جو از اشخاص مشابه: از افرادی که قبلا در موقعیت شما بوده اند مشاوره بگیرید. پیدا کردن چنین افرادی راحت نیست اما بهترین ها را به شما معرفی خواهند کرد.
آیا قاتل با سند آزاد می شود: ضوابط تعیین قرار تامين کیفری در دادگاه و دادسرا
قتل در چه دادگاهی مورد رسیدگی قرار می گیرد
پروندههای قتل عمد معمولاً به دادگاه کیفری یک ارجاع میشوند و در این دادگاه تحت بررسی و رسیدگی قرار میگیرند. در این دادگاه، فقط یک قاضی وجود ندارد بلکه ۳ قاضی تصمیم گیرنده هستند.
وکیل قتل چه می کند
وکیل قتل میتواند از دلایل و استدلالهای متعددی برای تبرئه موکل خود استفاده کند. این دلایل بستگی به شرایط خاص هر پرونده و شواهد موجود دارد. برخی از مهمترین دلایلی که وکلای قتل میتوانند استفاده کنند عبارتند از:
1-نبود انگیزه: اثبات اینکه موکل هیچ انگیزهای برای ارتکاب جرم نداشته است میتواند به تبرئه او کمک کند. می گویند که ارتکاب هر جنایتی نیاز به انگیزه و موقعیت ارتکاب جرم دارد و دادستان باید نشان بدهد که متهم به ارتکاب جرم علاوه بر موقعیت ارتکاب جرم، انگیزه ارتکاب جرم هم داشته است.
در هر حال هر دو مورد باید وجود داشته باشد به عنوان مثال گاهی اوقات شخص انگیزه قوی برای قتل یک نفر دارد مثلا مرگ مقتول ارث کلانی نصیب او می کرده است اما در هنگام قتل او خارج از کشور بوده است یا در مسافرت به سر می برده است و موقعیت ارتکاب قتل نداشته است.
2-شواهد ناکافی: نشان دادن اینکه شواهد موجود برای اثبات جرم کافی نیست و نشان گر قتل عمد نمی باشد.
3-دفاع از خود: ادعای اینکه موکل به دلیل دفاع از خود یا دیگران مجبور به ارتکاب قتل شده است. این مورد یکی از مواردی است که در نظام قضایی ایران به سختی مورد قبول قرار می گیرد.
4-انکار شواهد: بیاعتبار کردن شواهد ارائه شده توسط دادستان، از جمله نشان دادن نقصها یا نادرستی در جمعآوری شواهد.
5-ایراد وارد کردن به شهود ( جرح شهود): نشان دادن اینکه شهادت شاهدان نادرست یا متناقض است و نمیتواند به عنوان شواهد شرعی مورد قبول دادگاه قرار بگیرد.
6-ایجاد شک و تردید معقول: ایجاد شک و تردید معقول در ذهن قاضی درباره مسئولیت موکل در ارتکاب جرم که فقط وکلایی خاص با استفاده از شگردهای روانی ویژه از پس آن برمی آیند
7-شاهدان گواهیدهنده به نفع موکل: استفاده از شهادت شاهدانی که به نفع موکل گواهی میدهند و میتوانند بیگناهی او را اثبات کنند.
8-دلایل روانشناختی یا پزشکی: ارائه دلایل روانشناختی یا پزشکی که ممکن است تأثیر گذار باشد و نشان دهد موکل نمیتواند به طور کامل مسئول جرم شناخته شود.
هر یک از این دلایل و استدلالها میتوانند به وکیل کمک کنند تا موکل خود را تبرئه کند. نکته مهم این است که وکیل باید به دقت پرونده را بررسی کرده و بهترین استراتژی دفاع را براساس شواهد و شرایط موجود انتخاب کند و اگر در میانه راه، استراتژی خود را عوض کند دیگر قضات به او اعتماد نخواهند کرد و احتمال صدور حکم به ضررش وجود دارد.
هرچه باید در مورد قتل عمد بدانید
انواع قتل در قانون ایران
قتل در قانون ایران به سه دسته تقسیم می شود:
- قتل عمدی: قتلی است که با قصد و نیت قبلی انجام میشود. در این نوع قتل، قاتل از روی عمد و با برنامهریزی قبلی اقدام به قتل فرد میکند. مجازات قتل عمدی معمولاً قصاص می باشد. می گوییم معمولا چرا که در مواردی این گونه نیست مثلا زمانی که پدر فرزند خود را بکشد از مجازات قصاص معاف است!
- قتل شبه عمد: قتلی است که قاتل قصد کشتن نداشته است، اما به دلیل اعمالی که انجام داده، منجر به مرگ فرد دیگر شده است. این نوع قتل معمولاً به دلیل بیاحتیاطی، سهلانگاری یا عدم رعایت مقررات رخ میدهد. مجازات قتل شبه عمد دیه و حبس تعزیری است.
- قتل خطای محض: قتلی است که به طور کاملاً تصادفی و بدون نیت و قصد قبلی رخ میدهد. در این نوع قتل، قاتل هیچ قصدی برای کشتن نداشته و مرگ فرد دیگر به دلیل خطا و اشتباه اتفاق افتاده است. مجازات قتل خطای محض دیه است و قاتل مسئولیت کیفری ندارد.
هزینه وکیل قتل
هزینه وکیل در پروندههای قتل در ایران بسته به چند عامل مختلف متفاوت است، از جمله نوع و پیچیدگی پرونده، سابقه و تجربه وکیل، محل وقوع جرم، و مدت زمان مورد نیاز برای رسیدگی به پرونده.
اگر بعد از خواندن این مطلب همچنان سوالی در این زمینه دارید برای دریافت وقت مشاوره حضوری و تلفنی با شماره های ما تماس بگیرید :
۰۲۱-۵۸۷۸۴
۰۹۹۸-۱۲۸۸۸۰۰
۰۲۱-۸۸۶۵۷۷۸۹
آدرس ما: جردن- بلوار ستاری- پلاک ۳ – واحد ۱۸
تقاضا داریم به هیچ عنوان در مورد پرونده های مربوط به مواد مخدر تماس نگیرید چرا که از قبول این پرونده ها معذوریم.