طلاق رجعی یکی از انواع انحلال نکاح و از جمله تقسیمات طلاق است.
طبق تعریف ماده۱۱۴۳ قانون مدنی طلاق به دودسته رجعی و بائن تقسیم می گردد.
طلاق رجعی دقیقا یعنی چه؟
زمانی که زن در مدت عده است شوهر میتواند رجوع کند به زندگی برگردد و رابطه زوجیت باقی بماند.
و زن در ایام عده ، هنوز از حق نفقه هم برخوردار می باشد .
چه زمانی طلاق رجعی است؟
1 – بعد از طلاق ، زن باید عده طلاق نگهدارد و نمی تواند بلافاصله بعد از طلاق ، مجددا به ازدواج مردی دیگر در بیاید . پس با این وجود، طلاقی که عده ندارد مثل طلاق پیش از رابطه زناشویی (در دوران عقد ) و طلاق زن یائسه را نمی توان طلاق رجعی دانست ؛ این ها طلاق بائن می باشند .
2 – در زمان عده بشود از طلاق رجوع کرد و بدون اینکه نیاز به عقد ازدواج مجدد باشد ، زندگی مشترک را ادامه دهند .
هنگامی که زن نیاز به نگهداری عده طلاق دارد ، ولی رجوع از طلاق به لحاظ قانونی امکانپذیر نیست را نمی توان جزء طلاق های رجعی دانست . ( مانند طلاق برای بار سوم و طلاق خُلع )
حتما بخوانید: حقوق مالی زن در طلاق از طرف مرد
وظایف مرد و زن در طلاق رجعی چیست؟
زن و مرد در زمان عده که 3 ماه یا 3 طهر است،
باید به وظایفی که قانون و شرع بر گردن آن ها قرار داده عمل نمایند.
یعنی مرد باید در طول ین مدت نفقه زن را پرداخت کند و زن را از منزل مشترک بیرون نکند. زن هم باید ازدواج با مرد دیگر خودداری کند (ازدواج دائم و موقت) .
نکات مهم
1_ زن و مرد در مدت عده از یکدیگر ارث خواهند برد، زیرا زوجیت آن ها در این مدت از بین نمی رود.
2_ مرد در این زمان حق ازدواج با زن دیگر را ندارد مگر با اذن دادگاه.
رجوع مرد در طلاق رجعی
حفظ کیان خانواده به لحاظ اجتماعی و حقوقی دارای اهمیت ویژه ای است.
از این روی در صورتی که طلاق رجعی باشد قانونگذار برای جلوگیری از هم پاشیدن خانواده رجوع را برای مرد در نظر گرفت. تا از این طریق نهاد خانواده مجدد شکل گیرد. در صورتی که مرد رجوع کند نیاز به نکاح مجدد نیست .
رجوع دارای شرایطی است که در زیر به آن ها خواهیم پرداخت:
- اصل در رجوع ، خواست مرد است ،و زن نمی تواند در این خصوص مانع شود.
- نیاز نیست رجوع با تشریفات خاصی یا بیان خاصی باشد و هر بیان و عملی که نشان بازگشت باشد اعم از بوسیدن، لمس کردن، رابطه جنسی و … کفایت دارد.
- برای صحت رجوع باید حتما رجوع در مدت زمان عده انجام بشود نه پس از آن.
- رجوع حتما باید ظرف 1 ماه از تاریخ رجوع به ثبت رسد.
مطلب مرتبط: معایب طلاق از طرف مرد
ثبت رجوع در طلاق رجعی
پس از اینکه رجوع واقع شد زوج باید آن را ظرف 1 ماه به ثبت رساند. در غیر این صورت مجازات می گردد. زیرا عدم ثبت رجوع به ضرر زن است و این امر از دید قانونگذار پنهان نمانده است.
طبق ماده 49 قانون جدید حمایت از خانواده : اگر مردی بعد از رجوع تا یک ماه از ثبت آن در دفترخانه خودداری کرد ضمن الزام وی به ثبت رجوع ، به پرداخت جزای نقدی درجه پنج و یا حبس تعزیری درجه هفت محکوم می گردد.
روش ثبت رجوع از طلاق رجعی بدین صورت است که: باید به دفترخانه ای که صورتجلسه طلاق در آن ثبت شد مراجعه کرد . و بنا بر قانون حمایت از خانواده ، در صورت تحقق رجوع از طلاق ، صورتجلسه طلاق ابطال می گردد و طلاق به ثبت نمی رسد .
بیشتر بخوانید: طلاق یک طرفه
آیا طلاق رجعی در شناسنامه ثبت می شود
یکی از سوالات در این خصوص این است که آیا طلاق رجعی در شناسنامه ثبت می گردد؟
در صورت عدم رجوع تا پایان مدت عده، این طلاق در شناسنامه زوجین ثبت می گردد و به این ترتیب، روند این جدایی به پایان خواهد می رسید.
تنها در صورتی که در آن مهلت 1 ماه مرد رجوع کند و صورت جلسه طلاق باطل بشود ثبت نخواهد شد.
مطلب پیشنهادی: پشیمانی از بخشش مهریه
مدارک ثبت طلاق رجعی در شناسنامه
اصل سند ازدواج
حکم طلاق
شناسنامه و کارت ملی زوجین
سخن آخر
طلاق از جمله دعاوی بسیار مهم است که مثل هر امر دیگری نیاز به مشورت با متخصص این امر لازم است. در صورتی که سوالی دارید می توانید با شماره های موجود در سایت با وکلای عدلگر در ارتباط باشید و سوالات کوتاه خود را در زیر همین نوشتار از ما بپرسید.
مطلب تصادفی: مطالبه مهریه از ماترک
سلام
بنده. و خانمم به واسطه طلاق باین از قسم خلع طلاق گرفتیم و دوباره ودر زمان عده و بعد از رجوع ایشان بنده هم رجوع کردم و الان به مدت 4سال از رجوع ما میگذرد
اما من هیج اطلاعی از اینکه حتما باید رجوع را ثبت کنم نداشتم و فقط شنیده بودم که بعداز رجوع دوباره زن و شوهر شرعی هستیم امابارهااز ایشان درخواست کردم که برای ثبت رجوع به دفترخانه مراجعه کنیم ولی هربار ایشان از انجام این کارامتناع میکرد و هنوز هم همینجور امتناع میکند
میخواستم بدونم که ایا ما گناهی از لحاظ شرعی وقانونی مرتکب شده ایم یا خیر
واگر اشتباهی کرده ایم جرم ان چیست با توجه به اینکه زوجه امتناع میکند
درود بر شما، به لحاظ شرعی مرتکب گناه نشده اید چرا که به لحاظ شرعی پس از رجوع به یکدیگر حلال می باشید اما به لحاظ قانونی و با درنظر گرفتن ماده ۴۹ قانون حمایت از خانواده مرتکب جرم شده اید چرا که طبق قانون یک ماه بعد از رجوع باید آن را ثبت می کردید.
“چنانچه مردی بدون ثبت در دفاتر رسمی به ازدواج دائم، طلاق یا فسخ نکاح اقدام یا پس از رجوع تا یک ماه از ثبت آن خودداری یا در مواردی که ثبت نکاح موقت الزامی است از ثبت آن امتناع کند، ضمن الزام به ثبت واقعه به پرداخت جزای نقدی درجه پنج و یا حبس تعزیری درجه هفت محکوم میشود.”
موفق باشید.
در صورت خودداری زوجه از ثبت رجوع از طلاق جرم متوجه چه کسی است
درود بر شما،مرد رجوع کرده و موظف به ثبت رجوع بوده نه زن. مرد طلاق داده و رجوع کرده و ثبت نکرده. جرم متوجه زن نیست.
به متن قانون هم نگاه بیندازید برای مرد مقرر شده است.
موفق باشید.
درصورتی که زوجه بعد از گذشت 4سال همچنان حاظر به ثبت رجوع از طلاق نباشد جرم متوجه ی چه کسی است و نتیجه چه میشود
سلام
در صورت خودداری زن از ثبت رجوع از طلاق در طی4 سال رجوع
جرم متوجه مرد است یا زن
ایا رجوع شفاهی زوجه بدون ثبت در دفترخانه و در ادامه رجوع مرد در طلاق خلع عذر شرعی دارد یا ندارد
درود بر شما، اصلاً به پاسخ هایی که به طور دقیق برایتان نوشته ام دقت نکردید. حتماً باید پول پرداخت کنید تا دقت کنید؟
شما رجوع کردید ثبت نکردید. رجوع مختص مرد است. مرد از طلاق رجوع می کند چه ارتباطی به زن دارد؟
سلام خانوم خوشرو
پیشاپیش از صبوری شما در قبال سوالات تشکر و قدردانی میکنم
طبق سرچی که بنده کردم در طلاق خلع زوجه میبایست رجوع به مهریه خودرا در دفتر خانه ثبت کند تا زوج اجازه رجوع داشته باشد و ان را ثبت کند.که البته ما هیچ اطلاعی از این که باید رجوع ایشان را ثبت کنیم نداشتیم
اما همسر بنده رجوع به مهریه خودرا شفاهی ودر منزل به بنده اعلام کردندواکنون بعداز گذشت 4سال هنوز هم راضی به رجوع به مهریه خود در مهزر نمیشودو انکار میکند وبه خاطر قطع نشدن مستمری پدرش همه چیز را انکار میکند ومن میخواهم که ایشان به زندگی مشترک برگردد
به خاطر همین است که بنده نمیدانم رجوع ایشان ضحیح بوده یا خیر ودر دادگاه به عنوان رجوع زوجه قابل قبول است یا رد میشودو همچنین رجوع بنده از لحاظ شرعی و قانونی درست است یا خیروتکلیف این 4 سال چه میشود.حرام بوده یا حلال
باز هم پیشاپیش از صبوری شما تشکر میکنم
درود بر شما، سپاسگزارم که کامل توضیح دادید.
اگر دو طرف در دل رضایت داشته باشند که با یکدیگر رابطه جنسی داشته باشند و به عنوان همسر کنار یکدیگر زندگی کنند هیچ گناهی نکرده اند در فقه و در میان فقها چیزهای زیادی به عنوان رجوع محسوب می گردد. در این مورد شکی نیست که شما به لحاظ شرعی مرتکب گناهی نشده اید اما قانون گذار با در نظر گرفتن همه این موارد وظیفه رجوع و ثبت رجوع را بر عهده مرد قرار داده است ( هرچند در مورد شما خانم ابتدا به مهربه رجوع کرده و به تبع آن شما هم رجوع کرده اید) قانون گذار در مورد خانم قانونی تصویب نکرده است به عبارت دیگر در مورد خانم ضمانت اجرا قرار نداده است و فقط گفته هرجا و تحت هر شرایطی رجوع اتفاق افتاد مرد باید ثبت کند.
حال که خانم شما به علت مقرری پدرش زیر بار نمی رود باید موارد قانونی را به او متذکر شوید. اگر بچه دار شوید چه؟ اگر جایی به شما ایراد بگیرند و شناسنامه شما را بخواهند چه می کنید؟
شما فقط مسئولیت قانونی دارید و اصلا مسئولیت شرعی ندارید و مرتکب هیچ گناهی نشده اید. در زمان پیامبر که دفترخانه و این موارد نبوده. شخص رجوع می کرده و تمام و فقط رضایت مهم بوده. جامعه کنونی به علت حفظ نظم عمومی مجبور به وضع چنین قوانینی است تا جامعه را کنترل کنند.
موفق باشید.
ایا دریافت نفقه هم بعداز طلاق خلع باعث باعث رجوع از طلاق میشود؟
یا فقط نسبت به مهریه ای که بذل شده میتوان رجوع نمود؟