جعل و استفاده از سندمجعول :
جعل و استفاده از سندمجعول دو جرم مختلف می باشد ؛ چه مرتکبین این دو جرم دو نفر باشند مانند: اینکه شخصی به اسم کوروش سند را جعل و داریوش از آن استفاده نماید و چه مرتکب این جرم یک نفر باشد مانند: اینکه کوروش سندی را جعل و خودش از آن استفاده کند که در این صورت کوروش مرتکب دو جرم شده و مطابق با مقررات تعدد مادی مجازات می شود .
استفاده از سندمجعول :
مقصود از استفاده از سند مجعول فایده عملی بردن از آن نیست بلکه طلب فایده کردن است به عبارتی به صرف اینکه سند مجعولی به کار برده یا تسلیم یا استعمال گردد جرم استفاده از سند مجعول محقق می شود . حتی اگر استفاده کننده به نتیجه مورد نظر خود نرسد . به عنوان مثال اگر کوروش سند مجعولی دائر بر بدهکار بودن داریوش به وی را به دادگاه ارائه کند و دادگاه متوجه مجعول بودن سند شده و حکم به نفع داریوش ندهد جرم استفاده از سند مجعول محقق شده است.
در چه صورتی می توان یک نفر را به دو جرم جعل و استفاده از سندمجعول محکوم کرد؟
زمانی می توان یک نفر را به دو جرم جعل و استفاده از سند مجعول محکوم نمود که دو فعل از وی سر زده باشد و ارتکاب یک فعل نمی تواند باعث تحقق دو جرم جعل و استفاده از سند مجعول شود . مثلا اگر کوروش خود را به جای داریوش جا بزند و با امضای برگه ای به نام داریوش کارت پایان خدمت داریوش را بگیرد چون او تنها یک فعل ( امضا کردن) را انجام داده لذا فقط مرتکب جرم جعل شده است اما زمانی که کوروش برگه ای را در خانه امضا کرده و سپس آن را به اداره نظام وظیفه ببرد و با نشان دادن آن برگه کارت پایان خدمت بگیرد در اینجا کوروش دو فعل ( امضا و ارائه کردن به سازمان نظام وظیفه ) انجام داده مرتکب دو جرم جعل و استفاده از سند مجعول شده است.
هر بار استفاده از سندمجعول جرم جدید است :
هر بار استفاده از سند مجعول جرم جدید است بنابراین اگر فردی یک بار در دادگاه و یک بار هم در اداره ثبت از یک شناسنامه مجعول استفاده کند دو بار جرم استفاده از سند مجعول را انجام داده است. همچنین اگر برای یک منظور از چند سند مجعول استفاده شود چند بار چند بار استفاده از سند مجعول رخ داده است مثلا اگر شخصی برای خروج از کشور پاسپورت و شناسنامه جعلی ارائه دهد مرتکب دو جرم استفاده از سند مجعول شده است و در این موارد مرتکب بر اساس مقررات تعدد مادی مجازات می شود.
مجازات استفاده از سندمجعول
بر اساس ماده ماده ی ۵۳۵ قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات مصوب ۱۳۷۵، هرکس نوشته ها و اسناد مجعول در مواردی که در مواد ۵۳۲، ۵۳۳ و ۵۳۴ قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات ذکر گردیده است را با علم به جعلی بودن آن، استفاده نماید، به حبس از شش ماه تا سه سال یا به سه تا هجده میلیون ریال جزای نقدی محکوم خواهد شد.
مطلب پیشنهادی: جعل و مجازات جاعل در قانون