نحوه شکایت از جرم تخریب

چطور بابت تخریب اموال شکایت کنیم؟

جرم تخریب، از جمله جرایمی است که همه روزه در سطح جامعه و در سراسر دنیا شاهد آن هستیم و در ایران حجم بسیاری از پرونده های دادگستری را شکایت از جرم تخریب به خود اختصاص داده است.

از تخریب اموال شخصی مثل خط کشیدن روی بدنه اتومبیل با شی تیز گرفته تا تخریب اموال و اماکن عمومی مانند آتش زدن و تخریب اموال تاریخی از جمله اعمال مجرمانه از این دست جرم است.

جرم تخریب از جمله جرایم علیه اموال و مالکیت است که قانونگذار مجازات های سنگینی را در قانون برای آن تعیین و همواره به عنوان عملی غیرقانونی و تخلف برشمرده است.

چرا که در دین مبین اسلام، مال افراد به موازات خون آنها محترم شمرده می شود.

نحوه شکایت از جرم تخریب

ما در این مطلب و در ادامه به بررسی جزئیات و نحوه شکایت از جرم تخریب و پیامد های جرم تخریب و انواع آن خواهیم پرداخت.

تصور غلط و ناآگاهی افراد از این جرم در بسیاری از مواقع به شکل مشکلی جدی نمایان می شود و آسیب های بسیاری به شخص وارد می نماید.

شما می توانید برای شکایت از جرم تخریب و پیگیری این جرم با وکلای دفتر وکالت عدل گر مشاوره بگیرید و از دانش و تخصص آنها جهت احقاق حق و پیروزی بهره مند شوید.


مشاوره با وکیل

جرم تخریب و نحوه شکایت از آن

هر شخصی نسبت به دارایی خود به حدی که به حقوق دیگران آسیبی وارد نشود حق هرگونه تصرف و بهره برداری دارد و دیگران از تصرف در آن بدون اذن مالک منع شده اند.

در جوامع بشری امروز آنچه حائز اهمیت است حفظ حقوق افراد مخصوصا حقوق مالی است و این یکی از ملزومات حفظ نظم اجتماعی است .

طبیعتاً هر جرم یا عملی غیر متعارف و منافی این حقوق از نظر قانون جرم محسوب می شود.

از جمله جرایمی که افراد از روی خودآگاه یا ناخودآگاه مرتکب می شوند جرم تخریب است.

اصولاً جرم تخریب به عنوان یک جرم کیفری عمدی شناخته می شود چرا که همراه با سوء نیت و عمد و از روی آگاهی از طرف شخص مرتکب صورت می گیرد و البته دارای جنبه حقوقی نیز می باشد.

یعنی متهم علاوه بر اینکه مرتکب جرم شده است و به مجازات آن محکوم می شود باید جبران خسارت هم انجام دهد.

در شکایت از جرم تخریب تفاوتی در اینکه بخشی از مال به صورت جزئی تخریب شده یا کل آن وجود ندارد و قانونگذار تخریب مال را در هر میزان که باشد مورد حمایت قرار داده است.

به عنوان مثال، شاید شخصی نسبت به از بین بردن تمام یک ماشین اقدام کند یا اینکه روی آن خط بیندازد.

در هیچ کدام از این موارد تفاوتی وجود ندارد و شخص مرتکب جرم تخریب شده است.

تخریب کدام اموال قابل شکایت است؟

قانونگذار نوع خاصی از اموال را برای تحقق جرم تخریب عنوان نکرده است.

هر مالی که قابلیت تخریب داشته و مرتکب با عمل خود آن را تخریب کند (هر چند جزئی) قابل شکایت می باشد و جرم تخریب تحقق یافته است.

ممکن است مال غیر منقول(مانند ساختمان، درختان و … ) یا منقول (مانند خودرو و …) باشد. یا ممکن است جزء اموال شخصی یا اموال دولتی یا ملی باشد.

بنابراین تفاوتی در این که تخریب از کدام نوع است وجود ندارد.

به عبارت دیگر باید بگوییم هر آنچه که به لحاظ ارزشمند محسوب شدن، مال باشد تخریب آن مورد نهی قانونگذار قرار گرفته است 

چرا که همان گونه که اشاره کردیم خون و مال مسلمان به موازات هم دارای احترام می باشد.

شکایت از جرم تخریب و قطع درختان:

جالب است بدانید تخریب درختان و قطع آنها جرم است .

بله، از بین بردن درختان و آسیب به محیط زیست اگر به صورت عمدی باشد به طور حتم جرم است و براساس ماده 686 قانون مجازات اسلامی، هر کس عالماً و عامداً درختان را قطع یا موجبات تخریب و از بین رفتن آنها را فراهم آورد علاوه بر جبران خسارت وارده با توجه به شرایط پرونده به شش ماه تا سه سال حبس و جزای نقدی از سه تا هجده میلیون ریال محکوم خواهد شد.

با رشد شهرنشینی منطقی بودن این قضیه در ذهن شهرنشینان بیشتر منطقی جلوه می کند چرا که همه به نقش محیط زیست در ادامه حیات انسانی واقف هستیم.

شکایت از جرم تخریب و قطع درختان دارای شرایط و مقررات خاصی است که در این مطلب نمی گنجد.

در صورتی که در این خصوص سوالی دارید با ما تماس بگیرید.


از وکیل بپرسید

مطالعه بیشتر:

آیا تحقق جرم تخریب به صورت غیر عمدی ممکن است؟

همانطور که در بند قبل به آن اشاره شد جرم تخریب از جمله جرایم عمدی است و لازمه جرم نامیدن عمل مرتکب اثبات سوء نیت و قصد مجرمانه اوست .

به عنوان مثال اگر شما به طور ناخواسته و کاملا غیر ارادی و ناآگاهانه با خودروی خود به دیوار همسایه برخورد کنید شما به جرم تخریب محکوم نخواهید شد زیرا شما قصد مجرمانه نداشته اید و به همین دلیل شما صرفاً از جنبه حقوقی مسئول جبران خسارت وارده به دیوار همسایه خواهید بود و می بایست هزینه تعمیر و خسارت وارده را به همسایه خود پرداخت کنید.

اما فرض کنید شخصی با خودروی شما عمداً تصادف کرده و قصد تخریب آن را داشته در این فرض شما هم می توانید جبران خسارت وارده را از شخص مطالبه کنید و هم در مراجع کیفری به اتهام ارتکاب جرم تخریب از شخص شکایت کنید.

باید در نظر داشته باشید که اثبات سوء نیت و قصد مجرمانه در بعضی موارد بسیار سخت است و صرف تخریب مال شما، دلالت بر سوء نیت طرف مقابل ندارد.

البته بعضی اوقات انجام بعضی کارها از اشخاص می تواند دلالت بر سوء نیت آنها داشته باشد.

مثلاً شخصی که دیگری را تهدید به خسارت زدن به اموالش کرده است در صورت وقوع جرم تخریب در مظان اتهام قرار می گیرد.

چطور جرم تخریب را اثبات کنیم؟

ادله اثبات جرم تخریب به شرح زیر می باشد:

  1. شهادت شهود
  2. اقرار متهم
  3. علم قاضی با کمک گزارش ضابطین دادگستری، تصاویر دوربین های مداربسته و تحقیق محلی

توصیه ما به شما این است که به محض اطلاع از وقوع جرم در اسرع وقت جهت حفظ ادله و مستندات خود و تهیه و ثبت واقعه با مراجع انتظامی تماس و گزارش دهید و قبل از طرح هرگونه شکایت با وکیل متخصص جرم تخریب مشورت کنید.

بیراه نیست اگر بگوییم که مهم ترین دلیل اثبات تخریب ایجاد علم در قاضی نسبت به تحقق جرم است.

شکایت از جرم تخریب را در کجا مطرح کنیم؟

مرجع صالح رسیدگی به شکایت از جرم تخریب، همان دادسرا یا دادگاه محل وقوع جرم است.

بیشتر بخوانید:

نحوه شکایت از جرم تخریب اموال خصوصی و مجازات آن:

اموال و دارایی افراد همواره مورد حمایت قانون، عرف و جامعه است به همین منظور قانونگذار در مواد 676 و 677 قانون مجازات اسلامی، جرم تخریب را نسبت به اموال خصوصی را نیز جرم شمرده است.

مطابق قانون مجازات اسلامی هر کس عامداً (از روی عمد) اموال متعلق به دیگری را تخریب نماید به حبس از 6 ماه تا 2 سال محکوم می شود.

جرم تخریب اموال خصوصی از جمله جرایم تعزیری و قابل گذشت است و به همین خاطر شاکی از زمان اطلاع از وقوع جرم تنها یک سال مهلت طرح شکایت کیفری را در دادسرای محل وقوع جرم خواهد داشت و در صورتی که پس از گذشت یک سال اقدام کند شکایت او رد و رسیدگی نمی شود.

متاسفانه بسیاری از اشخاص به زعم اینکه حق شان از بین نمی رود طرح شکایت را به آینده موکول می کنند در حالی که قانون مرور زمان این حق را از آنها می گیرد.

در صورت طرح شکایت نیز، با صدور قرار موقوفی تعقیب پرونده مختومه می گردد.

البته گفتنی است با تصویب قانون کاهش مجازات حبس تعزیری میزان مجازات جرم تخریب در ماده 677 در صورتی که میزان خسارت وارده از جرم تخریب یکصد میلیون ریال (ده میلیون تومان) یا کمتر باشد، مرتکب به پرداخت جزای نقدی تا دو برابر معادل خسارت وارده محکوم خواهد شد.

همچنین لازم به ذکر است مطابق قانون کاهش مجازات حبس تعزیری، مجازات حبس در خصوص ارتکاب جرم تخریب محصولات، باغ، آسیاب و … 6 ماه تا 3 سال حبس خواهد بود.

نحوه شکایت از جرم تخریب اموال عمومی و مجازات آن:

تخریب اموال عمومی از جرایمی است که قانونگذار سختگیرانه تر برای آن مجازات تعیین کرده است.

زیرا جرم تخریب اموال عمومی دارای جنبه عمومی است و از جرایم غیرقابل گذشت است .

مطابق ماده 683 قانون مجازات اسلامی هر نوع تخریب اموال دولتی که توسط سه نفر یا بیشتر انجام شود (در صورتی که به جرم محاربه محکوم نشوند) به مجازات دو تا پنج سال حبس محکوم می شوند.

مراحل طرح شکایت از جرم تخریب:

در صورتی که قصد دارید نسبت به طرح شکایت از جرم تخریب اقدام کنید می بایست مراحل زیر را طی کنید:

  1. تماس با نیروهای انتظامی و ثبت واقعه جرم و تهیه گزارش
  2. مشورت با وکیل متخصص شکایت از جرم تخریب
  3. تهیه مدارک، تنظیم شکوائیه و ارائه آن به دادسرای محل وقوع جرم
  4. پیگیری پرونده و انجام تحقیقات لازم توسط دادسرا
  5. ارسال پرونده دادگاه کیفری 2 پس از اتمام تحقیقات لازم 

چطور برابر اتهام جرم تخریب از خود دفاع کنیم؟

گاهی اوقات پیش می آید که فردی از دیگری به اتهام ارتکاب جرم تخریب شکایت کرده اما متهم این اتهام را قبول نمی کند.

در صورتی که شما متهم به ارتکاب جرم تخریب اموال شده اید و آن را صحیح نمی دانید می توانید پش از مشورت با وکیل از طریق ارسال لایحه دفاعیه از خود دفاع کنید .

لایحه دفاعیه نامه ای است که طرفین دعوا اعم از شاکی و مشتکی عنه جهت پاسخ به ادعا و دفاع از حقوق یا اتهام به مرجع قضایی ارائه می دهند.

اگر شما به ارتکاب جرم تخریب متهم شده اید توجه داشته باشید که نحوه تنظیم لایحه دفاعیه و دفاع از این اتهام نقشی بسیار کلیدی و سرنوشت ساز در تبرئه و اثبات بی گناهی شما خواهد داشت و مستند و مستدل بودن و ذکر جزئیاتی که به برائت شما کمک کند، تاثیر جدی در صدور حکم دادگاه خواهد داشت.

نقش وکیل در شکایت از جرم تخریب:

نداشتن اطلاعات حقوقی کافی و تصور اشتباه افراد از جرم تخریب و اقدامات خودسرانه در شکایت از جرم تخریب بسیار آسیب زا و پیامد جبران ناپذیری را به دنبال خواهد داشت.

از آنجایی که جرم تخریب خطرات بسیاری را به امنیت و نظم جامعه و حقوق مالکین اموال وارد می کند بسیار حائز اهمیت بوده و قوانین متعددی برای پیشگیری و مجازات جرم تخریب وجود دارد و نحوه استفاده از دلایل اثبات در شکایت کیفری از جرم تخریب نقش بسیار حیاتی در پیروزی شما در این گونه پرونده ها خواهد داشت.

در صورتی که می خواهید در دعوای شکایت از جرم تخریب اموال برنده شوید می بایست یک وکیل متخصص با آگاهی و تسلط کامل بر قوانین روز این حوزه در کنار خود داشته باشید تا در کوتاه ترین زمان به نتیجه مطلوب برسید.

توصیه ما به شما این است حتی اگر قدرت مالی گرفتن وکیل ندارید در این زمینه با وکیل مشورت کنید.

حقوق خود را حفظ کنید.

به یک وکیل برای مشورت در تمام امور نیاز دارید.

مشورت با وکیل

سوالات متداول نحوه شکایت از جرم تخریب اموال:

+ با توجه به اوضاع و احوال و شرایط وقوع جرم، قصد مرتکب، عمومی یا شخصی بودن اموال تخریب شده  مجازات جرم تخریب متفاوت بوده و به دو صورت حبس و یا پرداخت جزای نقدی می باشد.

+ یکی از انواع جزای نقدی در جرم تخریب عبارت است از : در صورتی که میزان خسارات وارده به متضرر معادل ده میلیون تومان و یا کمتر باشد، مرتکب تا دو برابر خسارات وارده محکوم خواهد شد

+ جرم تخریب اموال خصوصی از جمله جرایم تعزیری قابل گذشت و با مدت مرور زمان یک ساله می باشد اما جرم تخریب اموال عمومی یا دولتی از آنجا که دارای جنبه عمومی است غیر قابل گذشت می باشد.

+ مطالبه خسارت در جرم تخریب عمدی پس از اثبات جرم  با کمک ادله اثبات کیفری نظیر اقرار، شهادت و سوگند امکان پذیر خواهد بود.

پذیرش یا عدم پذیرش پرونده شما مستلزم بررسی دقیق جزئیات و شرایط پرونده شما در وقت مشاوره است.

وکلای ما در دفتر وکالت عدل گر با تجربه بیش از 20 سال سابقه وکالت تخصصی در امور کیفری آماده ارائه خدمات حقوقی به شما عزیزان در داخل و خارج از کشور هستند.

راه های ارتباطی دفتر وکالت عدل گر:

آدرس ما: جردن-بلوار ستاری-پلاک 3-واحد 18

جهت رزرو مشاوره تلفنی و حضوری با دفتر وکالت عدل گر می توانید از طریق لینک زیر اقدام نمایید:


رزرو آنلاین مشاوره

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا