مواجهه حضوری یعنی چه؟
مواجهه حضوری موضوع بحث امروز ما است و به سوال های زیر در مورد مواجهه حضوری پاسخ می دهیم.
- مواجهه حضوری یعنی چه؟
- جلسه مواجهه حضوری چیست؟ آیا همان جلسه تفهیم اتهام می باشد؟
- حاضر نشدن در جلسه مواجهه حضوری چه عواقبی دارد؟
- آیا می توانم در جلسه مواجهه حضوری حاضر نشوم و وکیل بفرستم؟
- جلسه مواجهه حضوری در بازپرسی و دادیاری برگزار می شود یا در کلانتری؟
- در مواجهه حضوری چه سوالاتی پرسیده می شود؟
- آیا بعد از جلسه مواجهه حضوری حکم می دهند؟
- آیا می توانم به جای حضور در جلسه مواجهه حضوری، لایحه ارسال کنم؟
- آیا برای جلسه مواجهه حضوری، باید ضامن یا وثیقه ببرم؟
- اگر در جلسه مواجهه حضوری شاکی نیاید چه می شود؟
- اگر در جلسه مواجهه حضوری، متهم نیاید چه می شود؟
- وقت نظارت به علت مواجهه حضوری تجدید شد، یعنی چه؟
- آیا می توانم تقاضا کنم که شاهد با متهم مواجهه نشود و اسامی شهود محفوظ بماند؟
در ادامه همراه ما باشید تا به تمامی این سوالات پاسخ بدهیم.
ابتدا باید شما را اندکی با مفهوم تحقیقات مقدماتی آشنا کنیم.
تحقیقات مقدماتی یعنی چه؟
- با شکایت شاکی یا مدعی خصوصی
- اعلام و اخبار ضابطان دادگستری، مقامات رسمی یا اشخاص موثق و مورد اطمینان
- وقوع جرم مشهود، در برابر دادستان یا بازپرس
- اظهار و اقرار متهم
- اطلاع دادستان از وقوع جرم به راه های قانونی دیگر تحقیقات مقدماتی هر جرمی در دادسرا شروع می شود و روند خود را توسط دادستان یا بازپرس طی می کند.
به عبارت دیگر آغاز روند تحقیقات در دادسرا با یکی از این امور اتفاق می افتد البته ما راه های دیگر را کمتر مشاهده می کنیم و بیشتر شاهد شکایت اشخاص از یکدیگر و شروع روند تحقیقات می باشیم.
بعد از ثبت شکایت از سوی اشخاص چه اتفاقی می افتد؟
تحقیقات مقدماتی جرم شروع می شود؟
تحقیقات مقدماتی یعنی چه؟
شما با ارایه شکواییه ادعا کرده اید که شخص مورد نظر شما یا شخصی ناشناس مرتکب جرمی در حق شما شده است مثلا از شما کلاهبرداری شده است یا در امانتی که سپرده اید خیانت اتفاق افتاده یا اموال شما به سرقت رفته است یا مورد ضرب و جرح واقع شده اید یا هر جرم دیگری.
قاعدتاً برای اثبات حرف خود دلایلی نیز ارایه می دهید.
از آنجا که وقوع هر جرم نظم عمومی جامعه را به هم می زند، با ارجاع دادستان بازپرس شروع به انجام تحقیقات مقدماتی می کند. یعنی:
- آثار و علایم جرم را حفظ می کند مثلاً در جرم قتل اقدام به حفظ تمامی آثاری می کند که نشان گر قتل است
- دلایل اثبات جرم را جمع آوری می کند به عنوان مثال اگر محل دارای دوربین مدار بسته است اقدام به دریافت فیلم دوربین های مدار بسته می کند یا اگر ادعا می شود سندی به شکل جعلی تنظیم شده است کارشناس اصالت خط و امضاء معین می کند تا درباره سند اظهارنظر کند یا اگر شهودی وجود دارند شهادت آنها را استماع می کند.
- متهم را شناسایی می کند و راه هایی را در پیش می گیرد تا مانع فرار یا مخفی شدن متهم گردد به عنوان مثال از او وثیقه می گیرد یا او را موقتاً بازداشت می کند یا اینکه او را با ضمانت آزاد می کند
- در نهایت در مورد انتساب یا عدم انتساب جرم به متهم اظهار نظر می شود که اگر جرم منتسب به متهم باشد قرار جلب به دادرسی صادر می شود و اگر از نظر بازپرس یا دادیار جرم به متهم منتسب نباشد قرار منع تعقیب صادر می شود که البته این قرار ظرف از سوی شاکی قابل اعتراض است.
مطابق قانون:
“تحقیقات مقدماتی، مجموعه اقدامات قانونی است که از سوی بازپرس یا دیگر مقامات قضائی، برای حفظ آثار و علائم و جمع آوری ادله وقوع جرم، شناسایی، یافتن و جلوگیری از فرار یا مخفی شدن متهم انجام میشود.”
البته در نظر داشته باشید که تحقیقات مقدماتی قواعد و آدابی دارد مثلاً یکی از مهم ترین این قوانین محرمانه بودن تحقیقات می باشد یعنی تمام اشخاصی که در جریان تحقیقات مقدماتی حضور دارند موظف به حفظ اسرار می باشند و در صورت افشای اسرار مرتکب جرم شده اند و مشمول مجازات ماده زیر قرار می گیرند.
“اطباء و جراحان و ماماها و داروفروشان و کلیه کسانی که به مناسبت شغل یا حرفه خود محرم اسرار میشوند هرگاه در غیر از موارد قانونی، اسرار مردم را افشا کنند به چهل و پنج روز و دوازده ساعت تا شش ماه حبس و یا به 20/000/000 تا 60/000/000 ریال جزای نقدی محکوم میشوند.”
تا اینجا متوجه شدیم که در جهت کشف جرم بازپرس یا دادیار می توانند اقدامات لازم را انجام بدهند.
یکی از اقداماتی که بسیاری اوقات بازپرس یا دادیار در جهت کشف جرم انجام می دهند و بعضی اوقات آن را به کلانتری یا نیروی انتظامی می سپارند مواجهه حضوری بین شاکی و متهم و شاهدان می باشد.
مواجهه حضوری یعنی چه؟
مواجهه حضوری جلسه ای است که میان شاکی و متهم و بعضی اوقات میان شهود برگزار می شود و در آن حرف های طرفین راستی آزمایی می شود.
یعنی شاکی، متهم، شاهد در جلسه حرف ها و ادعاهای خود را مطرح می کنند و بازپرس و دادیار با مهارت و شم خود در کشف جرم سوالات لازم را از طرفین می پرسند و اظهارتشان را مورد سنجش قرار می دهند و می توانند تناقض های آن را تشخیص دهند.
با در نظر گرفتن آنچه که گفتیم جلسه مواجهه حضوری جلسه تفهیم اتهام نمی باشد.
در مواجهه حضوری چه سوال هایی پرسیده می شود؟
با توجه به آنچه که گفتیم مشخص نیست که در مواجهه حضوری چه سوال هایی از طرفین پرسیده خواهد شد.
جرایم مختلف با یکدیگر متفاوت می باشند و قاعدتاً سوال هایی که در اتهام خیانت در امانت مطرح می شود با سوال هایی که در کلاهبرداری مطرح می گردد متفاوت است
از سوی دیگر مهارت بازپرس و دادیار نیز متفاوت می باشد و سبب می گردد که سوال های متفاوتی مطرح کنند.
اما در نظر داشته باشید که حتی اگر مواجهه حضوری به کلانتری واگذار گردد این اشخاص به اندازه ای مهارت دارند که متوجه تناقض ها و دروغ ها بشوند
و تمامی سوال هایی که بازپرس یا دادیار مطرح می کنند در این جهت است که بدانند شاکی یا متهم تا چه اندازه راست می گویند و چقدر تناقض و دروغ در حرف هایشان است.
آیا می توانم در مواجهه حضوری حاضر نشوم؟
بسیاری این سوال را مطرح می کنند و می گویند، آیا می توانم در مواجهه حضوری حاضر نشوم و به جای خودم وکیل بفرستم؟
یا اینکه می توانم در جلسه مواجهه حضوری حاضر نشوم و به جای آن لایحه ارسال کنم؟
اول اینکه در نظر داشته باشید اگر دلایل شاکی برای انتساب جرم به متهم قوی باشد بازپرس می تواند از متهم، مطالبه وثیقه یا ضمانت یا وجه التزام کند.
دوم اینکه، هر اندازه هم که وکیل شما کارکشته و برجسته و کاردان باشد نمی تواند فقدان حضور شما در جلسه مواجهه حضوری را جبران کند و این امر در ذهن بازپرس یا دادیار اثری منفی دارد
چرا که وکیل، اظهارات شما را با واسطه شنیده است و خودش در صحنه جرم حاضر نبوده است و بازپرس یا دادیار می خواهند که اظهارات و ادعاهای شما را بشوند و بدانند که تا چه اندازه در بیان ادعاهای خود صادق هستید.
پس هیچ گاه این کار را نکنید و اوضاع را به ضرر خود نکنید و همراه وکیل خود در جلسه مواجهه حضوری حاضر شوید و در نهایت اعتماد به نفس از حق خودتان دفاع کنید و این ضرب المثل قدیمی را به یاد داشته باشید که “حق گرفتنی است نه دادنی”
البته اگر به علتی خارج از اختیار قادر به حضور در جلسه مواجهه حضوری نیستید قضیه فرق می کند و می توانید این امر را به بازپرس یا دادیار اطلاع دهید و اگر موردی که برایتان پیش آمده جزء مواردی باشد که در قانون پیش بینی شده است امکان تغییر تاریخ جلسه مواجهه حضوری وجود دارد.
اگر شاکی در مواجهه حضوری حاضر نشود
با در نظر گرفتن آنچه که بیان کردیم شاید سوال بپرسید که اگر شاکی در جلسه مواجهه حضوری، حاضر نشود چه عواقبی در انتظار او است؟
پاسخ ساده است شاکی با این کار شکایت خود را سست جلوه می دهد اما این امر به معنای رد شدن شکایت او نمی باشد چون بازپرس یا دادیار با در نظر گرفتن تمامی دلایل نسبت به قبول یا رد شکایت شاکی تصمیم می گیرد
پس اگر دلایل قوی در پرونده به نفع شاکی وجود دارد حاضر نشدن او در جلسه مواجهه حضوری به ضررش تمام نمی شود.
اگر متهم در مواجهه حضوری حاضر نشود
حال بررسی فرض مخالف.
اگر متهم در جلسه مواجهه حضوری حاضر نشود حتما تاثیر منفی در ذهن بازپرس یا دادیار خواهد داشت.
علاوه بر این مورد امکان صدور حکم جلب او نیز وجود خواهد داشت.
البته مواردی در قانون وجود دارد متهم می تواند به عنوان عذر موجه به بازپرس یا دادیار اعلام کند.
موارد زیر:
- نرسیدن ابلاغیه یا دیر رسیدن ابلاغیه به نحوی که امکان حضور فرد در دادگاه میسر نباشد.
- بیماری متهم یا نزدیکان او (پدر و مادر یا همسر و فرزندان او) که جلوی حضور او را بگیرد.
- همسر متهم یا یکی از نزدیکان او فوت کند. ( تا درجه سوم از طبقه دوم) پس فوت عمه و عمو و خاله و دایی نمی تواند بهانه حاضر نشدن متهم باشد و احتمال جلب متهم وجود دارد.
- مبتلاء شدن به بیماری های واگیر دار و تحقق حوادثی مثل سیل و زلزله که تردد را با محدودیت مواجه می کند.
- حبس بودن یا توقیف بودن متهم
- سایر مواردی که مطابق تشخيص بازپرس عذر موجه محسوب گردد.
در سایر موارد، قانون گذار به متهم حق می دهد که فقط برای یک بار پیش از وقتی که معین شده است بازپرس را از علت عدم حضور خود آگاه کند و موافقت او را برای حاضر نشدن در دادگاه جلب کند.
البته بازپرس در صورتی که در انجام تحقيقات تاخير نشود مهلت اولیه را تا ۳ روز تمديد می کند.
حاضر نشدن شهود در جلسه مواجهه حضوری
نقش شاهد در روند پرونده در نظام قضایی ایران بسیار پررنگ است به حدی که شاهد در صورت عدم حضور در دادسرا و دادگاه جلب می شود.
اما گاهی اوقات شهود به علت ترس از طرف مقابل شکایت تمایل به حضور ندارند چرا که بعضی اشخاص شهود را تهدید به تلافی می کنند و شهود هم دوست ندارند در جلسه با آنها حضور پیدا کنند.
در پاسخ به این سوال باید بگوییم که قانون گذار در این مورد پیش بینی های لازم را انجام داده است و قانون آیین دادرسی کیفری در این مورد مقرر می کند:
هرگاه بیم خطر جانی یا حیثیتی و یا ضرر مالی برای شاهد یا مطلع و یا خانواده آنان وجود داشته باشد، اما استماع اظهارات آنان ضروری باشد، بازپرس به منظور حمایت از شاهد یا مطلع و با ذکر علت در پرونده، تدابیر زیر را اتخاذ می کند:
- عدم مواجهه حضوری بین شاهد یا مطلع با شاکی یا متهم
- عدم افشای اطلاعات مربوط به هویت، مشخصات خانوادگی و محل سکونت یا فعالیت شاهد یا مطلع
- استماع اظهارات شاهد یا مطلع در خارج از دادسرا با وسایل ارتباط از راه دور
در صورت شناسایی شاهد یا مطلع حسب مورد توسط متهم یا متهمان یا شاکی و یا وجود شواهد، مبنی بر احتمال شناسایی و وجود بیم خطر برای آنان، بازپرس به درخواست شاهد یا مطلع، تدابیر لازم را از قبیل آموزش برای حفاظت از سلامت جسمی و روحی یا تغییر مکان آنان اتخاذ می کند.
تجدید وقت نظارت به علت جلسه مواجهه حضوری
گاهی اوقات در روند پرونده به جمله ای با این مضمون بر می خورید که وقت نظارت به علت برگزاری جلسه مواجهه حضوری تجدید شد.
وقت نظارت یا همان وقت احتیاطی به معنای برگزاری جلسه ای جهت بررسی پرونده است که نیازمند حضور طرفین دعوا نمی باشد. در عین حال تا زمان برگزاری جلسه مواجهه حضوری پرونده شما در وقت نظارت قرار دارد.
وقت نظارت یعنی چه؟
آیا بعد از جلسه مواجهه حضوری رای صادر می شود؟
پاسخ به این سوال بستگی به کامل بودن تحقیقات انجام شده در پرونده دارد.
بله اگر پرونده کامل باشد امکان دارد که بعد از مواجهه حضوری رای صادر شود.
اگر در نظر بازپرس یا دادیار جرم محقق باشد قرار جلب به دادرسی صادر می گردد و متعاقباً کیفرخواست صادر می شود
اگر دلایل برای انتساب جرم به متهم ضعیف باشد قرار منع تعقیب صادر می گردد که ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ قابل اعتراض در دادگاه کیفری دو می باشد.
البته در بعضی موارد قرار موقوفی تعقیب نیز صادر می گردد مثلاً اگر موضوع مشمول مرور زمان باشد.
قرار منع تعقیب چیست و چگونه باید به آن اعتراض کرد؟
سوال های کوتاه
- مواجهه حضوری یعنی چه؟
جلسه ای که اظهارات شاکی و متهم و شاهدین در حضور یکدیگر و با حضور بازپرس یا دادیار، راستی آزمایی می شود.
- آیا می توانم در جلسه مواجهه حضوری حاضر نشوم؟
در متن به طور کامل به این قضیه پرداختیم و توضیحات کامل دادیم. پیشنهاد می کنیم که متن مقاله را با دقت مطالعه بفرمایید.
-
آیا می توانم به جای حضور در جلسه مواجهه حضوری، لایحه ارسال کنم؟
پیشنهاد می کنیم در جلسه حاضر شوید و لایحه ارسال نکنید.
- آیا می توانم به جای حضور در جلسه مواجهه حضوری وکیل بگیرم و وکیلم در جلسه حاضر شود؟
پیشنهاد می کنیم همراه با وکیل خود در جلسه حاضر شوید.
- آیا بعد از مواجهه حضوری رای صادر می شود؟
بله احتمال آن زیاد می باشد.
-
دفتر وکالت عدل گر در چه زمینه هایی پرونده می پذیرد؟
دفتر وکالت عدل گر با 20 سال سابقه وکالت، در زمینه دعاوی ملکی و بانکی و اراضی و کیفری همچون قتل، خیانت در امانت، کلاهبرداری، فروش مال غیر و… پرونده می پذیرد.
در نظر داشته باشید در زمینه دعاوی مربوط به مواد مخدر نه تنها پرونده پذیرفته نمی شود بلکه هیچ مشاوره ای نیز ارایه نمی گردد.
خواهشمندیم از تماس در این زمینه خودداری کنید.
شماره تلفن های ما جهت دریافت وقت مشاوره تلفنی یا حضوری:
021-58784
021-88657789
0998-1288800
آدرس ما: جردن- بلوار ستاری- پلاک 3- واحد 18
من شکایت جعل و استفاده از سند مجعول کردم ولی در دادسرای ناحیه یک منع تعقیب خورد و من بهش اعتراض کردم و رفتم با قاضی صحبت کردم اونم پرونده رو برگردوند دادسرا و گفت بین من و متهمان مواجهه حضوری برقرار بشه
بازپرس پرونده رو فرستاد کلانتری اما فقط یکی از اونایی که ازش شکایت کردم توی کلانتری اومد و اون یکی نیومد و بازپرس هم اصلا توجه نکرد و بهش سخت نگرفت حالا پرونده بره دادگاه چی میشه
باز هم بر می گردونه دادسرا؟ برم به قاضی بگم که چرا یکی از متهم ها نیومده بود؟
خواهش می کنم کامل پاسخ بدید: با تشکر از شما وکلای کرامی
درود بر شما، با توجه به اینکه رفع نقص صورت نگرفته است و دستور قاضي اجرا نشده است پرونده مجدد به بازپرسی بر می گردد تا مواجهه حضوری با حضور تمامی متهمان و شاکیان صورت بگیرد.
البته توصیه می کنیم بعد از برگشت پرونده به دادگاه حتما به صورت حضوری نیز آن را پیگیری کنید .
اگر سوال های بیشتری دارید از طریق شماره ۰۲۱-۵۸۷۸۴ وقت مشاوره دریافت کنید.
موفق باشید.
سلام، ممنون که وقت می گذارید و به سوالم پاسخ می دهید.
آیا بازپرس باید جلسه مواجهه حضوری تشکیل بده؟
یعنی برگزاری مواجهه حضوری اجباریه و اینکه مواجهه حضوری در دادياري چه جوریه؟ در مورد ترک انفاق
درود بر شما، نخیر برگزاری مواجهه حضوری کاملا بستگی به تشخیص بازپرس یا دادیار دارد و اجباری وجود ندارد.
قاعدتاً خانم شما شاکی ترک انفاق می باشد و دلایلی به دادیاری ارایه کرده است که در جلسه مواجهه حضوری صحت آن دلایل و حرف های شما مورد بررسی قرار می گیرد و حرف هایتان راستی آزمایی می شود.
موفق باشید.
مواجه حضوری توی دادسرا کلاهبرداری چی بگیم؟
درود بر شما، کپی پرونده خود را برای وکیل ارسال کنید تا با مطالعه شما را راهنمایی کند.
پاسخی کلی حقوق شما را ضایع می کند.
موفق باشید.
وقت نظارت به لحاظ برگزاری مواجهه حضوری میان طرفین تجدید شد اینو توی سامانه نوشته اما به من چیزی ابلاغ نکردند.
حضوری برم شعبه؟ یعنی میشه به من ابلاغ نشه؟
اگه ابلاغ نشد و حکم صادر شد چی؟ موضوع شکایتم نزول خوریه چون خونم رو سند زده بود شکایت کردم.
الان که مواجهه حضوری گذاشته یعنی چی؟ من رسید ها رو به بازپرس دادم، شاهدم داشتم پس چرا بازم مواجهه حضوری گذاشته!
درود بر شما، مواجهه حضوری حتما به شما ابلاغ می گردد، نگران نباشید چون دادگاه ها شلوغ هستند و روند ابلاغ کردن اندکی طولانی است.
مواجهه حضوری برای تکمیل مدارک شما و راستی آزمایی حرف های شما و کامل شدن علم بازپرس است.
تمام مدارکی که دارید را در روز مواجهه حضوری هم همراه داشته باشید.
موفق باشید.
سلام، خسته نباشید، اگه شاکی در مواجهه حضوری کلاهبرداری حاضر نشه، حکم به نفع شاکی صادر میشه؟
خواهش می کنم سریع پاسخ بدهید.🙏
درود بر شما، وقت بخير.
نمی توان بدون اطلاع از پرونده شما به طور کلی اظهارنظر کرد. شاید دلایل قوی بوده و نمی خواسته با متهم رو به رو شود.
موفق باشید.
آیا بازپرس بعد از مواجهه حضوری رای صادر میکنه؟
درود بر شما، اگر نیاز به تحقیق دیگری نباشد بله قرار جلب به دادرسی یا منع تعقیب صادر می گردد اما بعضی اوقات طرفين در جلسه مواجهه حضوری چیزهایی مطرح می کنند که نیاز به تحقيقات بیشتر دارد و بازپرس یا دادیار مجبور می شود که تحقیقات بیشتری انجام بدهد پس صدور قرار را به تاخیر می اندازد.
موفق باشید.
مواجهه حضوری چطوری برگزار میشه؟
درود بر شما، توضیحات لازم در متن داده شده است اگر سوال دیگری دارید به طور واضح مطرح بفرمایید.
موفق باشید.
مواجهه حضوری در آگاهی چطوری ه؟
درود بر شما، تفاوتی با مواجهه حضوری در دادسرا ندارد.
موفق باشید.